Zes jaar cel voor schietpartij op moeders verjaardagsfeest

ALMERE • Do 1 oktober 2020 | 15:18 • Donderdag 1 oktober 2020 | 15:18

Een 34-jarige Almeerder heeft in hoger beroep een celstraf van zes jaar gekregen voor een schietpartij in 2016. Hij schoot op de verjaardag van zijn moeder gericht op een man. Het slachtoffer raakte ernstig gewond.

Volgens het gerechtshof in Leeuwarden is er sprake van poging tot doodslag. Tegen de man was aanvankelijk ook tbs met dwangverpleging geëist. De rechtbank in Lelystad legde die behandeling in 2017 op, naast de zes jaar.

Het Openbaar Ministerie zag twee weken geleden af van de tbs-eis. De man is namelijk na de uitspraak van de rechtbank met succes behandeld aan een posttraumatische stressstoornis. Die zou ten grondslag hebben gelegen aan de schietpartij.

Verjaardag moeder
Het schietincident vond vier jaar geleden plaats in Almere Buiten op 8 oktober, de verjaardag van de moeder van de Almeerder. Volgens de schutter was hij in 2013 ernstig mishandeld door een paar mannen. Toen hij op het feest een neef van de belagers zag, knapte er naar eigen zeggen iets bij hem. Hij schoot in de hal van een woning aan de S. van Ravesteynstraat op het slachtoffer. De kogel raakte meerdere organen. Volgens het hof was er geen sprake van blinde paniek, maar van een berekende handelswijze. De rechter vermoedt dat het slachtoffer in de val is gelokt.

Pistool in bosjes gevonden
De Almeerder heeft zich volgens het hof ook schuldig gemaakt aan verboden vuurwapenbezit. De schutter verklaarde in Leeuwarden dat hij het pistool had gevonden in de bosjes. "Daar gelooft het hof helemaal niets van", aldus de rechter. De man stond eerder terecht voor het bezit van vuurwapens. Toen verklaarde hij eveneens dat hij de vuurwapens op straat had gevonden. Dat maakt zijn verklaringen niet geloofwaardig, vindt het hof. De Almeerder moet het slachtoffer een schadevergoeding van bijna 37.000 euro betalen.

Kogel door pruik
Ook de vriendin van het slachtoffer zegt bijna te zijn geraakt. De kogel zou langs haar hoofd, door haar pruik zijn gegaan. Bij forensisch onderzoek zijn geen kogelsporen op de pruik aangetroffen. Ook is niet duidelijk geworden waar de vrouw precies stond in de hal. De verklaringen hierover verschillen. Het hof spreekt de man daarom vrij van een dubbele poging tot doodslag.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel