Flevoziekenhuis schaalt reguliere zorg af vanwege toename coronabesmettingen

FLEVOLAND • Ma 5 oktober 2020 | 20:53 • Maandag 5 oktober 2020 | 20:53

Het Almeerse Flevoziekenhuis stelt verschillende niet-spoedeisende operaties uit vanwege het oplopende aantal coronabesmettingen. De verpleegkundigen zijn nodig om voor coronapatiënten te zorgen. Daardoor is er niet genoeg capaciteit voor de reguliere ziekenhuiszorg.

Het besluit is genomen in samenspraak met ziekenhuizen in Noord-Holland. Gemiddeld genomen wordt de reguliere ziekenhuiszorg met ongeveer twintig procent teruggebracht. Het St Jansdal in Lelystad en het Antonius in Emmeloord zeggen dat de zorg daar niet wordt afgeschaald. De hoofdvestigingen van deze ziekenhuizen staan in andere regio's, waar de maatregelen op dit moment nog niet nodig zijn.

Beddenhuis
Een woordvoerder van het Flevoziekenhuis geeft aan dat van de negen operatiekamers nu drie worden gesloten. De patiënten van wie de operatie uitgesteld wordt, krijgen rechtstreeks bericht van het ziekenhuis. Als mensen niets horen, dan gaat hun operatie gewoon door.

Drie mensen op de intensive care
Op dit moment liggen er in het Flevoziekenhuis drie coronapatiënten op de intensive care. Nog zo'n twintig anderen liggen op de reguliere corona-afdeling. Dat aantal is volgens de woordvoerder van het ziekenhuis de afgelopen dagen vrij stabiel.

Stijging in Noord Holland
Ziekenhuizen in Noord-Holland hebben veel coronapatiënten. "Het is geen tsunami, maar het is wel vloed. Het water staat ons tot de lippen", zegt Frank Bloemers tegen Het Parool. Hij is een van de voorzitters van het Regionaal Overleg Acute Zorgketen. "De afgelopen dagen hebben we iemand naar een ziekenhuis in Groningen gebracht, is er een patiënt naar Ede gegaan en een patiënt naar Maastricht. Een patiënt van de ic hebben we vandaag naar Breda overgebracht."

Stijging
Als de ziekenhuizen nog verder onder druk komen te staan, wordt de reguliere zorg voor veertig procent afgeschaald. De landelijke druk neemt toe. Op dit moment liggen bijna 900 coronapatiënten in het ziekenhuis. Begin volgende week liggen er 1100, zei voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding tegen Het Parool.

Het tekort aan verpleegkundigen is volgens Bloemers het grootste probleem. Meer Covidpatiënten staat gelijk aan meer verpleegkundigen aan die bedden. Dat betekent dat er op andere afdelingen gaten in de roosters vallen. "Als je te weinig verpleegkundigen hebt, dan loop je tegen een grens aan. Die hebben we nu bereikt."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel