Bouwconsortium Flevo Bouw neemt failliete Hette Bouw over

FLEVOLAND • Wo 7 oktober 2020 | 22:41 • Woensdag 7 oktober 2020 | 22:41

De bedrijven Evertsen Bouw uit Zwolle en Van Pijkeren Bouw uit Ommen nemen het failliet verklaarde Hette Bouw uit Marknesse over. De bouwbedrijven hebben voor de overname het consortium Flevo Bouw opgericht. Dat blijkt uit het faillissementsverslag van de curator. Uit het verslag is ook op te maken dat voor de overname ruim 180.000 euro is betaald.

Hette Bouw kwam onlangs in het nieuws omdat door het faillissement ruim 100 huizenkopers in Flevoland gedupeerd werden. Sommige huizen moesten nog worden afgebouwd, van andere huizen moest de bouw nog beginnen. Hette Bouw was aangesloten was bij verzekeraar Woningborg. Die beraadt zich nog of de opdracht voor de afbouw van de woningen aan Flevo Bouw wordt gegund.

Oorzaak faillissement
In het faillissementsverslag is te lezen dat het bouwbedrijf in 2018 nog een bescheiden winst maakte van ruim 160.000 euro, het jaar er op leed Hette Bouw een verlies van bijna 2,9 miljoen euro. Volgens de directeur kwam dat door een aantal bouwprojecten in Almere.

In 2016 werd het bedrijf gevraagd deel te nemen aan het project Tulp1 in Oosterwold. Een jaar later werd Hette Bouw gevraagd om ook Tulp2 en Flamingopoort te bouwen. De directie gaf aan dat te willen doen, maar wel na elkaar. Tegelijkertijd bouwen kon het bedrijf niet aan. Als gevolg van vertraging bij de vergunningen voor Tulp1 vielen de drie projecten toch samen. De projectontwikkelaar besloot desondanks door te gaan met de verkoop, met achterstanden tot gevolg.

Isolatienormen
Daaroverheen ontstond een ander groot probleem toen een koper ontdekte dat de isolatienormen van de betoncasco's die Hette Bouw had ingekocht niet klopten. De gemeente Almere besloot tot een bouwstop en de projectontwikkelaar legde beslag op de bankrekening van Hette Bouw. De projectontwikkelaar riep vervolgens de kopers op de bouwtermijnen niet over te maken aan het bouwbedrijf.

Door alle problemen kwam er geen geld meer binnen bij Hette Bouw en was een faillissement onafwendbaar. Het bedrijf Hette Prefab BV dat verbonden was aan Hette Bouw is door de problemen ook failliet gegaan.

Correctie 13/10:
In eerste instantie vermeldde dit bericht dat Flevo Bouw de 100 huizen gaat afbouwen. Later bleek dat een definitief besluit daarvoor door verzekeraar Woningborg nog niet is genomen. Het bericht is daarop aangepast.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel