Test: elektrische auto's leveren als één batterij stroom terug

LELYSTAD • Vr 9 oktober 2020 | 7:31 • Vrijdag 9 oktober 2020 | 7:31

Een laadplein waar je niet alleen je elektrische auto kunt opladen, maar ook kunt ontladen. Zo'n plein krijgt Lelystad, bij het Mac3Park aan de Albert Einsteinweg. Het gaat om een initiatief van het bedrijf Mijndomein Energie, dat zich onder meer met duurzaamheid bezighoudt.

Op het plein staan tien speciale laadpalen die zijn aangesloten op de zonnepanelen op het park. Voertuigen kunnen er worden opgeladen, maar als de accu vol genoeg is kan er ook worden teruggeleverd. De stroom uit de accu gaat dan bijvoorbeeld naar het energienet, of wordt gebruikt voor de kantoren op het Mac3Park. Dit principe, waarbij de auto als batterij wordt gebruikt, staat bij kenners bekend als "Vehicle to Grid".

Volgens de initiatiefnemers is het Lelystadse project uniek vanwege de nieuwe technologie en de schaalgrootte. 'Dit gebeurt nog nergens in Europa op deze manier', aldus Jaap Willems van Mijndomein Energie.

De werknemers en klanten van het pand aan de Albert Einsteinweg kunnen gebruik maken van de voorzieningen. Als de technologie voldoende is getest en ontwikkeld moet het ook voor de particuliere markt beschikbaar komen. Het laadplein is vrijdagmiddag officieel geopend.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel