Vijf uur varen om biljartje terug te brengen

URK • Zo 11 oktober 2020 | 14:06 • Zondag 11 oktober 2020 | 14:06

Een biljarttafeltje dat bijna 90 jaar geleden uit de Zuiderzee is gehaald door een Urker visser is zaterdag teruggebracht naar Urk. De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij van Egmond aan Zee is het komen brengen met de reddingsboot. De miniatuur biljarttafel was jarenlang zoek maar werd onlangs per toeval teruggevonden in Egmond aan Zee.

Daar stond het in het café van Peter en Ina van Westen. Nadat het stel het verhaal achter het biljarttafeltje hoort besluiten ze het te schenken aan de Urker gemeenschap. Dat verhaal is een bijzondere publiciteitsstunt uit 1931.

In dat jaar koopt Hotel 'Woudenberg' op Urk twee biljarttafels van biljartfabriek Excelsior in Alkmaar. De directeur van de fabriek laat als publiciteitsstunt een miniatuur biljarttafel maken, die vervolgens boven Urk aan een parachute uit een vliegtuig wordt gegooid. Er is 25 gulden te winnen voor de gelukkige vinder. De mini-biljarttafel wordt 9 december van dat jaar opgevist door Urker Reier Post en zijn zoon. Zij krijgen de prijs van 25 gulden, maar de biljarttafel gaat weer terug naar Alkmaar.

bron: fotoarchief Arnaud Klein. Reier Post met zoon brengen biljart aan land

Jarenlang is onbekend waar het biljarttafeltje is gebleven totdat Arnaud Klein, de achterkleinzoon van Reier Post, vorig jaar onderzoek doet naar zijn familiegeschiedenis. Daar komt hij het verhaal van de biljarttafel tegen. Door een zoektocht op internet ontdekt Klein dat het biljartje in Egmond aan Zee staat.

In het café dus van Peter en Ina van Westen. Omdat Van Westen vrijwilliger is bij de KNRM is het tafeltje, geheel in stijl, teruggebracht naar Urk met de boot van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij van Egmond aan Zee.

Het biljarttafeltje krijgt een plek in museum Het Oude Raadhuis.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel