Dakota niet meer terug in Lelystad

LELYSTAD • Ma 12 oktober 2020 | 20:28 • Maandag 12 oktober 2020 | 20:28

Het historische vliegtuig Dakota "Prinses Amalia" keert niet meer terug naar haar oude thuisbasis Lelystad Airport. De Dutch Dakota Association (DDA) heeft besloten te verhuizen naar Schiphol, zo heeft de vereniging bekendgemaakt.

De DDA vertrekt na vier jaar uit Lelystad, omdat er "geen adequate accommodatie tegen betaalbare tarieven" kon worden gevonden, aldus de vereniging op haar website. Voorzitter Feije Jaski: ''Het was te duur. We konden ons dat niet permitteren.''

De vereniging huurde ruimte in de zogeheten Catalina-hangar. Na het vertrek van dit watervliegtuig naar de Verenigde Staten in 2019 is de hangar in andere handen gekomen. Op Schiphol kan de DDA terecht in de voormalige Hangar 32 van Martinair, waar zij vroeger nog in onderhoud is geweest. De hangar wordt gehuurd door onderhoudsbedrijf JetSupport. De DDA heeft afspraken gemaakt voor de komende 2 jaar.

Vanaf 2016 in Lelystad
De Douglas DC-3 Dakota kwam in oktober 2016 naar Lelystad Airport, enkele maanden nadat de KLM had besloten de jarenlange ondersteuning van de DDA te stoppen. Vanaf Lelystad bood de DDA rondvluchten aan boven Nederland en Duitsland. Vanwege de coronacrisis kon dat dit jaar niet doorgaan. De Dakota ging daarop in mei naar vliegbasis Gilze-Rijen voor opslag bij de Stichting Koninklijke Luchtmacht Historische Vlucht. Het plan was om komend voorjaar terug te keren naar Lelystad, maar in plaats daarvan vliegt zij in november naar Schiphol.

De uit 1944 daterende Dakota werd kort na de oorlog door prins Bernhard gekocht en diende tot 1961 als eerste regeringsvliegtuig.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel