Centrum Lelystad moet dorps en gezellig worden

LELYSTAD • Di 13 oktober 2020 | 13:12 • Dinsdag 13 oktober 2020 | 13:12

Het centrum van Lelystad moet dorps, gezellig en gastvrij worden. Dat blijkt uit een rapport over de toekomst van het winkelcentrum van adviesbureau Bureau Buhrs. Dat onderzoek is gedaan in opdracht van de gemeente omdat het stadshart van Lelystad al enige tijd kampt met leegstand.

Het centrum moet volgens Bureau Buhrs van karakter veranderen om meer mensen aan te trekken. De onderzoekers verwachten bijvoorbeeld dat kantoorpanden worden vervangen door woningen. Door de bioscoop en horeca komt de nadruk vooral te liggen op andere bezigheden dan alleen winkelen. Het Stadshart moet een plek worden om elkaar te ontmoeten: een hapje eten, een voorstelling, film of een partijtje snooker.

Leegstand is al jaren een hardnekkig probleem in het Stadshart. Zo hebben The Sting, modeketen H&M en parfumerie Douglas het centrum van Lelystad verlaten. Een compact winkelcentrum wordt door de gemeente als de oplossing gezien. Een onderdeel daarvan is het Theaterkwartier dat moet verrijzen bij theater Agora. Verder moet het Stationsplein volgens de gemeente worden aangepakt. Daar werden eerder de fietsenrekken al verplaatst.

Fused Reality
Tegenwoordig wil de consument verrast worden en iets beleven. Tijdelijke pop-up winkels zijn daar een voorbeeld van. Maar ook 'Public Living' en 'Fused Reality' worden in het rapport genoemd. Public Living zijn objecten op publieke plekken die normaal je binnenshuis verwacht, zoals piano's op stations of mini-bibliotheken of meubels op straat. Bij Fused Reality is de digitale wereld een laagje over de werkelijkheid. Dat zijn bijvoorbeeld mensen die digitale spelletjes als Pokémon Go of the Nature Game spelen op straat.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel