De Polderpannenkoek voor rechter om achterstallige huur

FLEVOLAND • Di 13 oktober 2020 | 20:08 • Dinsdag 13 oktober 2020 | 20:08

Verhuurder Kolibrie Vastgoed wil dat huurder De Polderpannenkoek aan de Agorahof in Lelystad snel met een deel van de achterstallige huur over de brug komt. Volgens Kolibrie zijn er al sinds vorig jaar betaalproblemen en wordt er slechts af en toe wat geld overgemaakt. Daardoor is de achterstand nu opgelopen tot ruim 15.000 euro.

De eigenaren Michel van Oostrum en Rob van der Kleij moeten daar snel een oplossing voor vinden, stelde een advocaat van Kolibrie dinsdagmiddag in de Lelystadse rechtbank. De verhuurder zit ook niet te wachten op een ontruiming van het pand, verzekerde de raadsman. "Door corona zijn het gekke tijden. We willen het graag samen oplossen."

Maar er moet nu wel wat gebeuren, omdat de huurachterstand te ver is opgelopen. Van Oostrum vertelde tijdens de zitting dat de achterstand voor de coronacrisis 2.000 euro bedroeg. Dat zou zijn gekomen door een miscommunicatie met zijn compagnon. Door de horecasluiting en maatregelen om het coronavirus de kop in te drukken, werden de problemen veel groter.

De Polderpannenkoek heeft inmiddels een bijdrage toegekend gekregen als ondersteuning in de vaste lasten, vertelde Van Oostrum de rechter. Zodra die binnen is, maakt hij die over naar Kolibrie, zo beloofde hij.

De nieuwe dreigende horecasluiting is volgens hem heel vervelend, maar tempert het enthousiasme over zijn restaurant niet. "Wij hebben 75.000 euro geïnvesteerd in deze zaak. We willen er wat van maken. Als we weer moeten sluiten morgen, stappen we opnieuw over op afhalen en bezorgen, net als de vorige keer."

Van Oostrum is trots op zijn bedrijf, al heeft hij achteraf wel wat spijt van de locatiekeuze. Volgens hem zou er van alles moeten gebeuren met de Agorahof om die aantrekkelijker te maken, maar dat is tot op heden niet gebeurd. Er is veel leegstand en overlast door hangjeugd, vertelde de ondernemer tijdens de zitting. Hij stelde dat huurders van de panden om hen heen veel minder huur hoeven te betalen, omdat die gesubsidieerd worden door de gemeente. "Dat is eigenlijk oneerlijke concurrentie. Desalniettemin hebben we een mooi restaurant neergezet, dat best goed liep voor de coronacrisis."

Kolibrie eiste naast de achterstallige huur ook een schadevergoeding van bijna 7500 euro. Volgens de advocaat is de verhuurder al heel coulant geweest tijdens de coronacrisis, zo werd de huur gehalveerd. Volgens Van Oostrum gaat dat echter maar om een maand. De kortgedingrechter beslist binnen twee weken of Van Oostrum moet betalen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel