Middelbare scholen blij met mondkapjesplicht leerlingen

FLEVOLAND • Wo 14 oktober 2020 | 9:10 • Woensdag 14 oktober 2020 | 9:10

Veel middelbare scholen en onderwijsinstellingen in Nederland zijn blij dat er een mondkapjesplicht komt. Zo ook de VariO Onderwijsgroep in Noordoostpolder. Het kabinet wil een mondkapjesplicht invoeren voor iedereen vanaf 13 jaar, die zich in een publieke binnenruimte bevindt. Scholen vallen daar dus ook onder. Alleen in de les mogen de mondkapjes af.

Elizabeth de Velde, bovenschools directeur van de VariO Onderwijsgroep, is blij dat op deze manier de scholen in ieder geval open mogen blijven. "Ik had wel verwacht, ook uit eerdere berichtgeving, dat als het maar enigszins kon, de scholen open zouden blijven. En gelukkig was dat gisteravond ook het bericht." Ze verwijst daarmee naar de persconferentie van het kabinet dinsdagavond.

Daarin werd onder meer duidelijk dat het kabinet een mondkapjesplicht in wil voeren, zo gauw alles juridisch rond is. "Het dringende mondkapjesadvies gaf toch ook wel veel onduidelijkheid, zowel bij leerlingen als bij medewerkers. Want het blijft dan bij een advies, dus je kunt er niet op handhaven. En die onduidelijkheid is daarmee in ieder geval weggenomen."

Ook CNV Onderwijs is blij met de aankondiging van een mondkapjesplicht buiten de lessen in voortgezet onderwijs, mbo en hoger onderwijs. De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) noemt het een begrijpelijk besluit. "Het is goed dat er duidelijkheid over komt", zegt voorzitter Lyle Muns van de LSVb. Hij noemt het belangrijk dat uitzonderingen mogelijk blijven. "Bijvoorbeeld voor studenten die problemen hebben met ademhalen. En het is fijn dat de mondkapjesplicht niet geldt in de lessen zelf." Voorzitter Eugenie Stolk van de Algemene Onderwijsbond (AOb) wijst erop dat "al heel veel scholen bezig waren met mondkapjes". "Verplicht of niet verplicht: het is buitengewoon ingewikkeld", zegt ze. "Het onderwijs moet heel erg zijn best doen om door te kunnen gaan. Iedereen probeert er het beste van te maken."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel