Bijzondere paddenstoelen schieten de grond uit

FLEVOLAND • Zo 18 oktober 2020 | 16:37 • Zondag 18 oktober 2020 | 16:37

Na de regenbuien van de afgelopen weken zie je ze in alle bossen: paddenstoelen schieten de grond uit. Voor kenners Yvonne en Gerrit van Duuren uit Dronten zijn het mooie dagen.

Het echtpaar Van Duuren is lid van de Werkgroep Mycologisch Onderzoek IJsselmeerpolders. Of, in gewoon Nederlands: ze zijn paddenstoelenexperts. Gewoonlijk geven ze in deze tijd veel excursies, dat is vanwege de coronacrisis nu niet mogelijk.

Volgens Yvonne van Duuren is het geen gewoon paddenstoelenjaar. “Het is anders dan anders. De zomer is heet en droog geweest, en er zijn stukken die normaal vol staan waar ik nu nog bijna geen paddenstoelen heb gevonden. In de bossen gaat het na de regen van de afgelopen weken een stuk beter, daar schieten de paddenstoelen nu de grond uit.”

Kalkrijke bodem
Paddenstoelen zijn er in vele soorten en maten. “Een paar duizend verschillende soorten kent Flevoland wel”, denken de kenners. Daarbij zijn ook bijzondere exemplaren. “De polders hebben een kalkrijke bodem vanwege de schelpen uit de voormalige Zuiderzee. Heel wat anders dan de zure zandbodem van bijvoorbeeld de Veluwe”, legt Gerrit van Duuren uit. “We vinden hier soorten die bijvoorbeeld bekend zijn uit kalkrijke berggebieden elders in Europa. De sporen zijn hierheen gewaaid, en hier vinden ze goeie omstandigheden om te groeien.”

Foto met spiegeltje
Voor wie tijdens een wandeling een mooie paddenstoel ziet en wil weten wat het is, kan foto’s sturen naar het natuurplatform waarneming.nl. “Maak niet alleen een foto van de bovenkant, maar ook van de sporen aan de onderkant. Dat kan door een spiegeltje onder de paddenstoel te leggen”, aldus Yvonne van Duuren. “Dat maakt het determineren van de soort een stuk makkelijker.”

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel