Riolering verplicht in nieuwe delen Oosterwold

ALMERE • Do 22 oktober 2020 | 17:55 • Donderdag 22 oktober 2020 | 17:55

De huizen van toekomstige bewoners van de Almeerse wijk Oosterwold worden toch aangesloten op riolering. Dat besluit is begin deze maand genomen door de gemeenten Almere en Zeewolde, het waterschap en de provincie.

Omdat het uitgangspunt van de woonwijk is dat bewoners van het gebied zelf alles moeten regelen, was er geen gemeentelijk rioolstelsel. Daarom werden er ontheffingen verleend. De bewoners zorgden dan zelf voor een afvalwaterzuivering op eigen terrein. De kwaliteit van het gezuiverde water was in veel gevallen niet goed.

Bij wet is geregeld dat gemeenten een plicht hebben om een riool aan te leggen. In uitzonderlijke situaties hoeft dit niet. Met meer dan duizend gebouwde huizen in vijf jaar tijd is het voor de gemeente Almere niet langer vol te houden dat Oosterwold een uitzonderlijke situatie is. Dus komt er alsnog een riool.

Langs alle doorgaande wegen legt de gemeente een hoofdriool aan. De bewoners moeten dan zelf regelen dat hun rioolbuizen aangesloten worden op dat hoofdriool. Voor nieuwe woningen in een nog uit te geven bouwgebied is dat verplicht. Voor bestaande huizen is het vrijwillig, maar wel op eigen kosten. Mensen met een vergunning en ontheffing voor een IBA (lokale waterzuiveringsinstallatie) moeten hun installatie wel op orde hebben. Voldoet de IBA niet aan de vergunning dan moeten zij de installatie aanpassen. Aansluiting op het riool kan voor hen een alternatief zijn.

Wethouder ontstemd over lekken informatie
Wethouder Maaike Veeningen liet tijdens de politieke markt donderdagavond weten dat iemand van de werkgroep afvalwater van het Platform Oosterwold vertrouwelijke informatie over de plannen had gedeeld. Dat was volgens de wethouder tegen de gemaakte afspraken. Er was sprake van vertrouwelijkheid omdat er nog afspraken gemaakt moeten worden met verschillende partijen.

Overigens is het plan om alle polderwegen in Almere te voorzien van een transportriool en niet alleen in Oosterwold, zo zei wethouder Veeningen. De gemeenteraad wordt binnenkort op de hoogte gebracht van alle details middels een raadsbrief, zo zegde de wethouder toe.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel