Oppositiepartijen roepen burgemeester op het matje

NOORDOOSTPOLDER • Ma 26 oktober 2020 | 21:40 • Maandag 26 oktober 2020 | 21:40

Oppositiepartijen ONS Noordoostpolder en de SP willen dat waarnemend burgemeester Jan Westmaas de gemeenteraad gaat informeren over zijn bevindingen van het afgelopen jaar. Westmaas kreeg van Commissaris van de Koning Leen Verbeek de opdracht mee om eens goed te kijken naar de verhoudingen binnen het gemeentehuis. Dit na het plotselinge vertrek van de vorige burgemeester, Harald Bouman.

De uitkomsten van die opdracht zijn niet met de gemeenteraad gedeeld, zo geven de twee partijen aan. Een woordvoerder van de burgemeester bevestigt dat en zegt dat Westmaas dat ook niet expliciet van plan is.

Verantwoordingsdebat
ONS Noordoostpolder en de SP vinden dat vreemd. "Wij verwachten nog wel steeds een verantwoording richting de raad. En als dat niet automatisch gaat dan gaan wij vragen om een verantwoordingsdebat", zegt SP-fractievoorzitter Tjitske Hoekstra.

"Wij weten niet eens of de situatie is opgelost. Of wat er zich exact heeft voorgedaan. Ik vind als raadslid dat Westmaas een zekere verantwoording heeft af te leggen aan de gemeenteraad", vult Berthoo Lammers van ONS Noordoostpolder aan.

Vraagtekens blijven
Ruim een jaar na het plotselinge vertrek van Harald Bouman zijn er nog steeds veel vraagtekens. Volgens Bouman zelf was er "een te groot verschil van inzicht met de directe werkomgeving over de wijze waarop hij de gemeente wil besturen."

De gang van zaken leidde ertoe dat Westmaas voor onbepaalde tijd werd benoemd als waarnemend burgemeester. Dit zodat hij de gelegenheid kreeg om een vinger te krijgen achter gebeurtenissen binnen de gemeentelijke organisatie die aan het vertrek bijgedragen zouden kunnen hebben.

Commissaris zwijgt
Vorige week liet Leen Verbeek weten niet van plan te zijn om iets naar buiten te brengen over wat Westmaas aan hem heeft gerapporteerd. "Er komt geen schriftelijk verslag van de heer Westmaas", zo gaf zijn woordvoerder aan.

ONS Noordoostpolder en de SP willen dat de gemeenteraad in elk geval wel op de hoogte wordt gebracht door Westmaas. Dit met het oog op de inmiddels gestarte procedure om een nieuwe burgemeester te vinden. "Als je niet weet welke acties er nog moeten plaatsvinden, dan weet je ook niet precies welke burgemeester daar passend bij is. Dus het is voor ons wel belangrijk dat we dat van de burgemeester die er nu zit horen", zegt Hoekstra van de SP.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel