Onderzoek naar lek: politicus had banden met criminele organisatie

URK • Ma 26 oktober 2020 | 22:45 • Maandag 26 oktober 2020 | 22:45

De gemeente Urk doet intern onderzoek naar een lek van gevoelige informatie uit een geheim onderzoeksrapport. Dat kwam in handen van de Belgische schrijver Matthias Declercq. In zijn boek 'De Ontdekking van Urk' citeert de auteur uit een rapport over ondermijnende criminaliteit dat in 2019 is geschreven.

Het meest opzienbarende citaat gaat over de samenwerking tussen een criminele organisatie en een 'prominent politiek figuur'. Die organisatie wordt voornamelijk gevormd door een familie die woont in een buurgemeente van Urk en werkzaam is in de visindustrie. De persoon met een politieke achtergrond zou binnen de gemeente Urk zaken voor de criminelen moeten regelen. De onthulling heeft voor een schok gezorgd bij politici op Urk.

Naast de alinea over de prominente politieke figuur, doet Declercq meer uit de doeken. Zo beschrijft hij dat er in het rapport staat dat het hierboven genoemde criminele samenwerkingsverband ook andere lijntjes met de bovenwereld had. Zo wisten de criminelen precies hoeveel schulden een Urker visser bij de bank en de Belastingdienst had. Deze visser werd benaderd voor het uitvoeren van een drugstransport, hij kon hiervoor 50.000 euro krijgen.

Bevestiging noch ontkenning
Gemeentewoordvoerder Nico Schipper bevestigt noch ontkent dat de citaten van Declercq uit het vertrouwelijke rapport komen. Ook wil hij inhoudelijk niet ingaan op de consequenties die de informatie kan hebben. Verder wil de woordvoerder geen uitspraken doen of de samenwerking tussen de criminelen en de 'politieke figuur' ooit tot juridische vervolging heeft geleid.

Wel bevestigt hij dat er een rapport achter slot en grendel ligt en dat slechts een handvol mensen op Urk het kan inzien. Dan gaat het om de burgemeester, gemeentesecretaris en enkele hoge ambtenaren. Hoewel het rapport ook bij organisaties als het OM en de politie ligt, gaat de gemeente nu in de eigen kring spreken over het opduiken van de citaten in het boek van Declercq.

Het draait allemaal om wat het Regionale Informatie en Expertise Centrum (RIEC) in 2019 heeft beschreven. Het RIEC onderzocht ondermijnende criminaliteit in onder meer alle Flevolandse gemeenten en dus ook op Urk. Dat deed het door 25 professionals van het OM, politie en de gemeente te interviewen. Uit hun bevindingen werd vorig jaar juli een samenvatting openbaar gemaakt. Daaruit bleek dat vooral de handel- en transportsector op Urk een kwetsbare sector is. In crisisjaren was die sector bijvoorbeeld benaderbaar voor criminelen. Ook drugscriminaliteit komt bij het RIEC naar voren. Verder zijn er vermoedens van seksuele en arbeids-uitbuiting.

Naast de openbare samenvatting is er dus een vertrouwelijk rapport met veel gedetailleerde achtergrondinformatie. Volgens Schipper is dat zelfs voor de fractievoorzitters op Urk niet in te zien. Dat is ze overigens bij een presentatie in april vorig jaar medegedeeld. "De gemeenteraad is toen verteld wat de algemene conclusies van het ondermijningsrapport waren, maar ook dat er een vertrouwelijk deel was", zo legt de gemeentewoordvoerder uit. Verder werden de raadsleden bijgepraat over wat het plan van aanpak van de gemeente tegen de ondermijnende criminaliteit inhield.

Plan van aanpak is inmiddels in werking
Dat plan van aanpak is ondertussen in werking, aldus Schipper. In samenwerking met OM, politie en buurtgemeenten zijn begin 2020 verschillende actiepunten opgesteld. Zo noemt Schipper als voorbeeld acties die gericht zijn op mogelijke mensenhandel.

Later op dinsdag geeft burgemeester Cees van den Bos een interview aan Omroep Flevoland over het interne onderzoek naar het lekken van de gevoelige informatie uit het onderzoeksrapport.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel