Dubieus cameratoezicht: gemeente wilde 'stiekem' filmen

ZEEWOLDE • Di 27 oktober 2020 | 17:29 • Dinsdag 27 oktober 2020 | 17:29

Het besluit van de burgemeester van Zeewolde om cameratoezicht in te stellen op twee hangplekken in het dorp is dubieus. De gemeente wil onopvallend filmen en geheim houden waar de camera’s geplaatst worden, maar op basis van het genomen besluit mag dat helemaal niet.

Burgemeester Gerrit Jan Gorter wil cameratoezicht inzetten in de strijd tegen vuurwerkoverlast. De harde knallen zijn al maanden aan de gang en de politie heeft tot nu toe geen dader of daders kunnen achterhalen.

De burgemeester is op basis van de gemeentewet bevoegd om tijdelijk cameratoezicht in te zetten als handhaving het voornaamste doel is. In het besluit staat dat het toezicht preventief werkt en de camera's het gevoel van veiligheid verhogen. Voor iedereen in het toezichtsgebied moet duidelijk zijn dat je daar gefilmd kan worden.

Maar in tegenstelling tot wat de wet voorschrijft, geeft de gemeente er meermaals blijk van het toezicht stil te willen houden. In telefonisch contact met een journalist van Omroep Flevoland wordt een interviewverzoek over het cameratoezicht afgewezen, omdat men er ‘geen ruchtbaarheid’ aan wil geven. Als er vervolgens een bericht op omroepflevoland.nl verschijnt over het toezicht, wordt de redactie namens burgemeester Gorter verzocht om de locaties van de camera’s uit het bericht te verwijderen, "want anders heeft het geen zin meer om de camera’s nog op te hangen."

De opmerkingen staan haaks op het besluit en de wettelijke grondslag ervan, die de gemeente juist verplichten om in alle openheid toezicht te houden met niet opsporing, maar preventie als doel.

Opheldering vragen
Fractievoorzitter Yvonne van Bruggen (PvdA/GroenLinks) is geschrokken van het nieuws. "Je doet niets stiekem en je vraagt ook niet aan de pers om informatie achter te houden. Dat vinden wij heel fout." De politica gaat burgemeester Gorter om opheldering vragen.

Ook Ruud Visser van BurgerBelang vindt het een vreemde gang van zaken. Volgens hem getuigt het handelen van de gemeente niet van transparantie. "Laat maar zien waar wat gebeurt."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel