Vuurwerkbranche: 'Dit jaar grote behoefte om vuurwerk af te steken'

DRONTEN • Wo 28 oktober 2020 | 20:57 • Woensdag 28 oktober 2020 | 20:57

Vuurwerkondernemers, verenigd in de Drontense Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland (BPN), roepen gemeenten op om geen aanvullende beperkingen op te leggen op het afsteken van vuurwerk door consumenten. Volgens de branchevereniging is er een enorme behoefte om 'een jaar vol coronabeperkingen' feestelijk en knallend af te sluiten.

"Er is natuurlijk discussie over het verbieden van het afsteken van vuurwerk in een gemeente. Wij vinden ook dat er veilig en verantwoord vuurwerk afgestoken moet worden", zegt voorzitter Marcel Teunissen van de branchevereniging. "Maar door corona kunnen centrale vuurwerkshows niet doorgaan. Knalvuurwerk en vuurpijlen zijn vanaf 1 december verboden; daar zijn wij het mee eens, maar er is genoeg veilig en verantwoord siervuurwerk om af te steken."

Teunissen ontkent niet dat hij opkomt voor zijn branche, maar stelt dat de drang om het jaar knallend af te sluiten groot is. "Wij hebben online al veel meer aanvragen binnen dan verleden jaar. Ook is dit jaar een rotjaar geweest. In de Chinese traditie was vuurwerk ooit bedoeld om boze geesten te verdrijven. Hopelijk kunnen we dit jaar met siervuurwerk het coronavirus zoveel mogelijk uit de hoofden doen verdwijnen."

De branchevereniging heeft ook een plan van aanpak opgesteld om de verkoop van vuurwerk dit jaar zo coronaproof mogelijk te laten verlopen. Zo verzoekt BPN klanten om vuurwerk online via de webshops te bestellen. Bij de afhaalpunten gelden straks strikte spelregels, waaronder de anderhalvemeter-maatregel, een beperkt aantal klanten in de winkel, vooraf aangegeven afhaalmomenten en het dringende advies een mondkapje te dragen. Bijna alle duizend aangesloten winkels waar vuurwerk wordt verkocht, zijn geïnformeerd over de coronaspelregels.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel