Geen veehouderij mogelijk naast onderzoekscentrum Wageningen Research

LELYSTAD • Do 5 november 2020 | 14:38 • Donderdag 5 november 2020 | 14:38

Akkerbouwer en veehouder Hoving uit Zeewolde eist een fors planschadebedrag van de gemeente Lelystad. Tien jaar geleden kocht de boer de toenmalige boomkwekerij aan de Zuigerplasdreef, maar hij wist niet dat er een verbod is op het houden van dieren. De boer voelt zich flink benadeeld. De Raad van State behandelde donderdag de rechtszaak.

Aan de overkant van de boerderij aan de Zuigerplasdreef ligt het gebouw van Wageningen Bioveterinary Research (WUR). Daar wordt onder meer onderzoek gedaan naar diergezondheid en infectieziekten. De gemeente Lelystad vindt het overduidelijk dat iedere weldenkende agrariër kan en moet aanvoelen dat je geen varkens of pluimvee kunt houden vlak bij het WUR-gebouw.

"De ellende zou niet te overzien zijn als er een virus ontsnapt en overslaat op de kippen of varkens die een paar honderd meter verderop in de stallen worden gehouden", zei de Lelystadse gemeentewoordvoerder bij de Raad van State. "Dan moet het instituut op slot en kan het niet helpen bij een landelijke virusuitbraak."

Volgens Hoving stond het bestemmingsplan het houden van dieren nog toe toen hij de grond kocht. Volgens hem was destijds zelfs intensieve veehouderij nog mogelijk.

Geen recht op schadevergoeding
Lelystad vindt sowieso dat de boer geen recht heeft op welke schadevergoeding dan ook. De gemeente vindt dat de agrariër ook op grond van allerlei andere informatie had moeten en kunnen weten dat het vanwege de enorme gezondheidsrisico's onmogelijk was om vlak bij het instituut een intensieve varkenshouderij te beginnen.

Wat tien jaar geleden in theorie nog wel kon, was een uitloopkippenhouderij en zelfs mogelijk een uitloopvarkenshouderij, zolang die maar niet intensief was. Maar volgens de gemeente is dat intussen ook verboden. Het nieuwe bestemmingsplan uit 2018 verbiedt het houden van bijna alle landbouwdieren. Paarden zijn nog wel mogelijk. Die zijn volgens de gemeente niet gevoelig voor de virussen en ziektes die het WUR onderzoekt.

De boer en zijn advocaat vinden dat het bestemmingsplan van tien jaar geleden hoe dan ook een intensieve veehouderij toeliet en dat het later wegbestemmen daarvan tot fikse schade heeft geleid. Of de Raad van State dat ook zo ziet blijkt binnen enkele weken uit de uitspraak.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel