Kerk en school willen door met bouw multifunctioneel centrum, wethouder ligt dwars

LELYSTAD • Ma 9 november 2020 | 21:16 • Maandag 9 november 2020 | 21:16

Kerkgemeenschap Het Anker en de Stichting Christelijk Primair Onderwijs Lelystad willen ondanks tegenwerking van wethouder Van Noort door met hun plan voor een nieuwe multifunctionele accommodatie (MFA) met daarin een kerk. Het complex moet in de Lelystadse wijk Botter komen.

Wethouder Madelon van Noort (Mooi Lelystad) heeft dit project kort na haar aantreden in juli stilgelegd, omdat ze bang is dat de kerk en school een te grote invloed op de voorziening zullen krijgen. In het nieuwe complex moeten straks ook GO! kinderopvang, zorgorganisatie Icare, de stichting Welzijn en het Jeugd- en Gezinsteam onderdak krijgen.

Kerkzaal ook voor andere gebruikers beschikbaar
De kerkzaal van Het Anker voor 300 tot 350 mensen zou doordeweeks benut kunnen worden door de school en andere gebruikers van het gebouw. De christelijk gereformeerde/Nederlands gereformeerde kerkgemeenschap wil een deel van de kosten van de bouw op zich nemen, deels te betalen uit de verkoop van het 40 jaar oude kerkgebouw in het Karveel.

Het nieuwe centrum moet komen op de plek van basisschool De Schakel en de eerder dit jaar afgebrande school De Triangel. Het had eind volgend jaar klaar moeten zijn, maar dat gaat niet meer lukken.

Plan uitgewerkt onder vorige wethouder
De plannen voor de multifunctionele accommodatie zijn uitgewerkt onder de vorige wethouder, Nelly den Os (PvdA). Maar haar opvolger Madelon van Noort zegt zich niet gebonden te voelen aan eerder gemaakte afspraken. Voorzitter Jan Korf van Het Anker erkent dat er geen harde toezeggingen zijn gedaan, maar in de gesprekken over het project zijn wel verwachtingen gewekt. Ook heeft het vorige college in januari voorgesteld om te helpen bij de verkoop van het huidige kerkgebouw.
Het uitgangspunt van een betrouwbare overheid wordt hiermee geweld aangedaan, aldus het kerkbestuur.

Dringend verzoek
De kerk en de onderwijsstichting willen nu dat de gemeenteraad de wethouder op andere gedachten brengt. Ze hebben hierover twee brieven met een dringend verzoek geschreven aan de raad. Volgens de kerk heeft de nieuwe wethouder een onjuist beeld van hoe de kerk in de Lelystadse samenleving wil staan. Ook heeft de wethouder er blijkbaar moeite mee dat Het Anker meebetaalt aan de nieuwe voorziening, terwijl deze constructie volgens de kerk heel gebruikelijk is en zelfs door de overheid wordt gestimuleerd. Deze brieven worden volgende week dinsdag tijdens de raadsvergadering behandeld.

De fractie van GroenLinks heeft schriftelijke vragen over de kwestie gesteld. Zij wil weten waarom de raad niet eerder over de gesprekken over een multifunctionele accommodatie in de Botter is geïnformeerd. Ook wil de partij weten of een combinatie van een MFA met een kerk wettelijk echt niet is toegestaan, zoals enkele raadsleden stellen.
Een woordvoerder van de gemeente zegt dat het college van B en W de brieven van de kerk en scholengroep volgende week dinsdag bespreekt.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel