'Winst Joe Biden mogelijk oplossing visserij-akkoord Brexit'

URK • Di 10 november 2020 | 22:42 • Dinsdag 10 november 2020 | 22:42

De winst van Joe Biden bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen is mogelijk goed nieuws voor Urker vissers. Dat vermoedt Europarlementariër Kati Piri van de PvdA. Volgens haar is de druk op premier Boris Johnson van het Verenigd Koninkrijk om een akkoord te sluiten met de Europese Unie over de Brexit door de verkiezing van Biden een stuk groter geworden. En een goede deal over visserij op de Britse wateren van de Noordzee is één van de punten die voor de EU een breekpunt is voor dat akkoord.

In tegenstelling tot de huidige president Donald Trump is Joe Biden heel kritisch over de Brexit. "Als ik een Brit was, had ik tegen Brexit gestemd", zei hij twee jaar geleden bij een bijeenkomst van een Britse denktank.

Biden is van Ierse komaf. Hij heeft zich in het verleden kritisch uitgelaten over grenscontroles die het Verenigd Koninkrijk, vanwege het vertrek uit de Europese Unie, wilde invoeren tussen Ierland en Noord-Ierland. Die controles zouden in gaan tegen het Goedevrijdagakkoord dat Ierland en Noord-Ierland in 1998 sloten. Met dat akkoord werd destijds een eind gemaakt aan de strijd tussen katholieken die zich wilden aansluiten bij Ierland en protestanten die bij het Verenigd Koninkrijk wilden blijven.

Druk op Johnson
Biden heeft al voor de Amerikaanse verkiezingen gezegd dat het Verenigd Koninkrijk een handelsakkoord met de Amerikanen kan vergeten, als er geen overeenkomst wordt gesloten met de Europese Unie. "Psychisch zal dat een hele grote druk zijn op Johnson en op zijn regering, om alsnog een akkoord te sluiten met de Europese Unie", zegt Europarlementariër Kati Piri. Het breekpunt 'visserij' moet dan in dat akkoord worden opgenomen. EU-onderhandelaar Michel Barnier benadrukte dit eind vorig maand nog in het Europees Parlement: "Er komt geen akkoord zonder een duurzame, eerlijke en onpartijdige oplossing voor vissers aan beide kanten. Dit vereist wederzijdse toegang tot wateren." Met name de toegang naar de Britse wateren is belangrijk voor Urker vissers. Zij vissen daar vooral op schol en tong.

Als voor 1 januari geen akkoord is met het Verenigd Koninkrijk, zijn Urker vissers niet meer welkom in de Britse territoriale wateren. Kati Piri blijft hopen op een akkoord. "Als er een wil is, komt er een akkoord. Het zou zo onverantwoord zijn om hier niet uit te komen", aldus de Europarlementariër.

Hoe groot het effect van de Amerikaanse verkiezingen zal zijn blijft gissen, zegt Piri. Maar de uitslag heeft er volgens haar in ieder geval voor gezorgd dat de onderhandelingspositie van Europa is verbeterd.

Brexit, hoe zit het ook al weer?
Op 23 juni 2016 stemde een kleine meerderheid van de Britten om uit de Europese Unie te stappen. De EU en het Verenigd Koninkrijk willen wel handel blijven voeren. Dus zijn er onderhandelingen opgezet om afspraken te maken. Op 31 januari 2020 stapte het Verenigd Koninkrijk formeel uit de Europese Unie. Tot 31 december geldt er een overgangsperiode en moet het land zich nog aan de EU-regels houden. Het huidige jaar wordt gebruikt om afspraken te maken over onder meer migratie, grensovergangen en visserij.

EU-onderhandelaar Michel Barnier en de Britse premier Boris Johnson

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel