'Enith Brigitha verdient een standbeeld in Almere'

ALMERE • Do 12 november 2020 | 21:35 • Donderdag 12 november 2020 | 21:35

Voor oud-zwemster Enith Brigitha moet een standbeeld in Almere worden opgericht. Dat vindt comedian en programmamaker Mo Hersi. "Als je kijkt naar wat voor prestaties zij heeft geleverd voor Nederland en hoe zij over de hele wereld wordt geëerd als eerste vrouw van kleur die op het Olympisch zwemonderdeel een medaille won, is het eigenlijk gek dat zij nog geen standbeeld heeft."

De van oorsprong Curaçaose Brigitha won tijdens de Olympische Spelen van 1976 twee bronzen medailles. Medailles die eigenlijk goud van kleur hadden moeten zijn, want de Oost-Duitse nummers één en twee gebruikten doping. "Maar zij heeft zoveel meer betekend", vervolgt Hersi zijn pleidooi. "Duizenden kinderen hebben leren zwemmen van haar."

Muurschildering
En hoe kijkt Brigitha naar dit eerbetoon? "Ik vind het ontzettend leuk als dat zo is. Ik voel mij vereerd." Op Curaçao werd recent een grote muurtekening van de oud-zwemster onthuld. Ook het zwembad is sinds een paar jaar naar haar vernoemd. "Curaçaoënaars eren mensen die daar vandaan komen en daar gewoond hebben altijd en dat waardeer ik enorm."

Hersi wil niet alleen Brigitha eren met het standbeeld. Hij wil ook wat doorbreken. "In deze tijd hebben we het vooral over het verwijderen van beelden uit het straatbeeld. Beelden van historische figuren die niet zo netjes zijn geweest. Ik zou graag beelden willen toevoegen. Want hoe komt het dat er zo weinig oog is voor prestaties van mensen van kleur?"

Crowdfunding
Daarom is hij nu een crowdfunding gestart om het beeld te kunnen laten maken. "De reden dat ik dat ben gestart is om het beeld straks kant en klaar aan te bieden aan de gemeente. Dan kunnen ze er niet meer onderuit." Een kunstenaar heeft hij ook al op het oog. Het gaat om Patrick Mezas, net als Brigitha Curaçaoënaar en al jarenlang Almeerder.

Opnames
Hersi en Brigitha leerden elkaar deze zomer kennen tijdens de opnames van het tv-programma De Racismekaart. Kijk de aflevering hier terug.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel