Oud-olympisch zwemster Enith Brigitha: 'Donkere mensen moeten zich extra bewijzen'

ALMERE • Di 25 augustus 2020 | 7:58 • Dinsdag 25 augustus 2020 | 7:58

"In mijn tijd kon je er niet te veel over praten. Nu kan iedereen zich erover uitspreken. Dat is wel een hele vooruitgang." Het zijn de woorden van de inmiddels 65-jarige Enith Brigitha. In de jaren zeventig werd ze de eerste gekleurde vrouw die een Olympische medaille won voor Nederland. Sinds een aantal jaar woont ze in Almere, nadat ze jaren op Curaçao woonde en zwemles gaf. Het eiland is ook haar geboorteplaats.

Tijdens haar zwemcarrière stond ze niet stil bij haar huidskleur. Andere mensen verwachtten niet dat een donkere vrouw zo snel kon zwemmen. Het besef over racisme kwam eigenlijk pas nadat Brigitha stopte met haar zwemcarrière. Als je in haar topsporttijd praatte over racisme werd je er een beetje vreemd op aangekeken: "Het paste gewoon niet in die tijd." Volgens Brigitha kon het nadelig zijn voor je carrièrekansen.

Omroep Flevoland zendt de komende dagen het programma ‘De Racismekaart’ uit. In het programma gaan Almeerders Tanja Jess en Mo Hersi op zoek naar verborgen racisme in Flevoland. Ze interviewen daarover bekende Flevolanders en mensen op straat.

Volgens sportorganisatie NOC*NSF was Brigitha zeven jaar lang, van 1973 tot en met 1979, de meest toonaangevende Nederlandse zwemster. Ze won meerdere medailles. "Als ik weleens een prijs won dan liepen mensen met een boog om me heen, om me niet te feliciteren." Of dat door haar huidskleur komt is niet bekend. Het heeft meer te maken met afgunst, denkt de oud-olympisch zwemster.

Brigitha heeft het gevoel dat donkere mensen zich altijd net iets meer moeten bewijzen. "Daar word ik weleens moe van."

Het programma ‘De Racismekaart’ is vanaf maandag 17 augustus dagelijks te zien, aansluitend aan het nieuwsprogramma ‘Dit is Flevoland’, dat vanaf 17.00 uur op elk heel en half uur wordt uitgezonden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel