Kunstenaar: omstreden standbeelden niet weghalen

URK • Wo 26 augustus 2020 | 7:12 • Woensdag 26 augustus 2020 | 7:12

"Het is niet Black Lives Matter maar All Lives Matter." Dat vindt de 71-jarige kunstenaar Geert Weerstand uit Urk. Hij doet de uitspraken in het televisieprogramma 'De Racismekaart' waarin Tanja Jess en Mo Hersi op zoek gaan naar het verborgen racisme in de provincie. Mo Hersi vindt dat door die uitspraak zijn pijn niet serieus genomen wordt. "Het is juist over de hele wereld dat zwarte mensen juist meer achtergesteld zijn." Weerstand reageert: "Racisme is niet goed, dat is uit den boze. Je moet je naaste lief hebben, wat voor kleur 'ie ook heeft."

Van de negen kleinkinderen die de kunstenaar heeft, zijn er vier zwart. Weerstand houdt van alle kleinkinderen evenveel. De kleinkinderen hebben volgens de Urker ook geen ervaringen met racisme. "Het zou voor heel veel mensen goed zijn als ze donkere kleinkinderen hebben, dan zouden ze anders kijken naar donkere mensen. Het zijn gewoon normale mensen."

Omroep Flevoland zendt vanaf maandag 17 augustus het programma ‘De Racismekaart’ uit. In het programma gaan Almeerders Tanja Jess en Mo Hersi op zoek naar verborgen racisme in Flevoland. Ze interviewen daarover bekende Flevolanders en mensen op straat.

Een vooroordeel over Urker jongeren is dat ze drugsverslaafd zijn. "Dat gebeurt overal, maar op Urk ligt het onder het vergrootglas". Volgens de kunstenaar wordt de kleine groep die het verpest uitvergroot. Hij ziet daarin een vergelijking tussen Marokkaanse en Urker jongeren. "Veel jongelui nemen 10 tot 15 pilsjes op een avond en daar word je gedrag anders van. Ik schaam me voor de Urker jeugd die zo ordinair is en zo leeft zoals ze niet horen te leven."

De stelling 'standbeelden van Nederlanders die een rol hebben gespeeld in de slavernij moeten worden weggehaald' wordt voorgelegd. Weerstand vindt het niet nodig dat standbeelden verwijderd moeten worden. Iedereen doet positieve en negatieve dingen in zijn leven. "Nu is het een hype, mensen zijn opgefokt dat ze een beeld omtrekken en de haven ingooien, vernielen, agressie. Ik zie er geen liefde in."

Het programma ‘De Racismekaart’ is vanaf maandag 17 augustus dagelijks te zien, aansluitend aan het nieuwsprogramma ‘Dit is Flevoland’, dat vanaf 17.00 uur op elk heel en half uur wordt uitgezonden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel