Weerwind uitgesloten van burgemeesterspost vanwege huidskleur

ALMERE • Do 27 augustus 2020 | 7:26 • Donderdag 27 augustus 2020 | 7:26

"We kunnen toch niet een gekleurde man benoemen als burgemeester in deze gemeente?" Dat kreeg Franc Weerwind te horen toen hij solliciteerde naar een burgemeesterspost. En dat vanwege zijn huidskleur. Ondanks deze uitsluiting blijft hij geloven in zijn eigen waarde, normen en kracht. In het laatste deel van het programma 'De Racismekaart' gaan Tanja Jess en Mo Hersi in gesprek met Franc Weerwind.

Sinds september 2015 is hij burgemeester van Almere. De 55-jarige Weerwind werd geboren in Amsterdam, maar groeide op in Nieuw-Vennep. Destijds een klein dorpje, waar de familie als tweede Surinaams gezin kwam wonen. Weerwind had naar eigen zeggen een fantastische jeugd. Van racisme of vooroordelen over zijn huidskleur was geen enkele sprake. "Het enige waar we wel last van hadden: als we kattenkwaad uithaalden, dan waren de jongens Weerwind heel snel herkenbaar. Het was snel bekend bij mijn moeder, eerder dan dat wij thuis waren", lacht de burgemeester.

Weerwind en zijn broer werden door hun ouders Europees opgevoed. "Het was niet alleen de exotische keuken, maar ik maakte ook kennis met bloemkool en spruitjes", legt Weerwind uit. Het voordeel daaraan was dat de familie zich kon inleven in andere culturen.

In het programma ‘De Racismekaart’ gaan Almeerders Tanja Jess en Mo Hersi op zoek naar verborgen racisme in Flevoland. Ze interviewen daarover bekende Flevolanders en mensen op straat.

Op achtjarige leeftijd kwam Weerwind voor het eerst in aanraking met racisme. Hij was op bezoek bij een vriend uit een klassiek Nederlandse familie. Die familie was hoogopgeleid en speelde piano. Er was bezoek uit Zuid-Afrika en in de woonkamer ontstond een ongelooflijke ruzie. "Ik herinner me de zin: je laat je kind toch niet met een zwart mens spelen? Dat knalde er doorheen." De jonge Franc ging naar huis en vroeg aan zijn vader om advies. Hij legde hem toen uit wat apartheid inhoudt. Daar had hij nog nooit eerder over gehoord.

"Je laat je kind toch niet met een zwart mens spelen? Dat knalde er doorheen."

— Franc Weerwind

Op de weg naar een carrière heeft de burgemeester vaak en met grote regelmaat uitsluiting meegemaakt. Dat begon al bij het inschrijven op het christelijk atheneum. Zijn ouders kregen te horen: "Als uw kind een diploma haalt dan is dat het eerste zwarte kind dat een diploma haalt." Ook na zijn schooltijd heeft Weerwind uitsluiting door zijn huidskleur meegemaakt. Dat werd soms midden in zijn gezicht gezegd.

"Je maakt uitsluiting mee tot op de dag van vandaag in de samenleving. Er zijn gekleurde mensen die andere gekleurde mensen discrimineren en uitsluiten, maar er zijn ook blanke mensen die bewust gekleurde mensen uitsluiten." De burgemeester spreekt openlijk over het glazen plafond. Dat is een onzichtbare grens, waardoor het voor bepaalde groepen mensen onmogelijk wordt door te groeien naar een bepaald niveau. Nu Weerwind burgemeester is van een stad van ruim 200.000 inwoners voelt hij een verantwoordelijkheid om andere gekleurde mensen te steunen en het glazen plafond te doorbreken. Daarom gaat hij naar 'zwarte' scholen om het gesprek aan te gaan. Hij roept anderen op om dat ook te doen. "Ik kom soms medici of magistraten tegen van kleur. Ze zijn er. Dan wijs ik erop. Deel je kennis, deel de weg die je hebt afgelegd met anderen. Niet vanuit zieligheid of sneuheid, maar juist vanuit kracht en energie."

"Je maakt uitsluiting mee tot op de dag van vandaag in de samenleving."

— Franc Weerwind

Weerwind besluit met een oproep om elkaar niet uit te sluiten op basis van religie, seksuele voorkeur of op huidskleur: "We hebben elkaar nodig, we hebben elkaar allemaal hard nodig."

Het programma ‘De Racismekaart’ is vanavond voor het laatst op televisie te zien, aansluitend aan het nieuwsprogramma ‘Dit is Flevoland’, dat vanaf 17.00 uur op elk heel en half uur wordt uitgezonden. Aflevering terugkijken? Kijk op ons Youtube-kanaal

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel