Raadslid Aya Selman: 'Ik wil niet dat mijn kind het moeilijk krijgt met solliciteren'

ALMERE • Ma 24 augustus 2020 | 7:05 • Maandag 24 augustus 2020 | 7:05

"Snotaap. Je hebt hier zo'n grote bek omdat je thuis zeker niks mag zeggen." Een voorbeeld van een racistische opmerking die verpleegkundige Aya Selman uit Almere te horen kreeg van een patiënt. Volgens Selman is dat het beeld dat sommige mensen hebben over een moslima. Naast haar werk als verpleegkundige in het Flevoziekenhuis, zit Selman sinds 2018 in de Almeerse gemeenteraad voor de Partij van de Arbeid. De jonge gemotiveerde vrouw is geboren in Libanon en volwassen geworden in Nederland.

Tanja Jess en Mo Hersi zijn in het programma 'De Racismekaart' op zoek naar het verborgen racisme in Flevoland. Niet iedereen die een racistisch grapje maakt, is zich bewust van het feit dat het kwetsend over kan komen, denkt Selman. Daarom is bewustwording hard nodig, vindt ze. "Sommige mensen zijn doelbewust racistisch bezig en sommige mensen doen het omdat ze niet anders gewend zijn."

De verpleegkundige erkent dat racisme niet alleen een probleem is in Nederland, maar wereldwijd. "Ik denk dat een Turks meisje het niet in haar hoofd moet halen om verliefd te worden op een Koerdische jongen." Dat mensen elkaar ontmoeten in de Nederlandse multiculturele samenleving, wil nog niet zeggen dat die problemen er niet meer zijn, vindt Selman.

'Naam zoon mag geen problemen geven'
Onlangs heeft verpleegkundige een zoontje gekregen. Het was erg moeilijk om een passende naam te vinden voor het kind, zegt Selman. "Het liefst wilde ik een sierlijke Arabische naam, maar het moet geen probleem opleveren voor een baan in Nederland. Omdat ik niet wil dat mijn zoon bijvoorbeeld Mohammed of Achmed heet en het daardoor moeilijk gaat krijgen in Nederland. Dat ik daar negen maanden lang over moest denken is echt niet oké. Maar dat is wel de realiteit", zegt de Almeerse.

Aya Selman merkt op dat het debat over racisme nog lang niet klaar is. En de gesprekken daarover is ze nog lang niet zat: "Laat die glans maar komen."

Het programma 'De Racismekaart' is dagelijks op televisie te zien aansluitend aan het nieuwsprogramma ‘Dit is Flevoland’, dat vanaf 17.00 uur op elk heel en half uur wordt uitgezonden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel