Raad verwijst afvalsysteem Diftar naar prullenbak

ALMERE • Vr 13 november 2020 | 0:53 • Vrijdag 13 november 2020 | 0:53

Een meerderheid van de gemeenteraad in Almere lijkt niks te voelen voor het afvalsysteem Diftar. Wethouder Jan Hoek van GroenLinks wil die methode in principe invoeren per 1 januari 2023. Wel hield hij tot nu toe de mogelijkheid tot begin 2022 open om alsnog te kiezen voor nascheiden, als een uitgebreidere proef met dat systeem daartoe aanleiding geeft. Veel fracties uit de gemeenteraad voelen alleen op voorhand al niets voor het afvalsysteem Diftar.

Met Diftar moet elk huishouden gft-, papier-, plastic- en restafval scheiden. Voor het restafval moeten de huishoudens betalen. Het college hoopt dat er op deze manier goed wordt gescheiden, zodat de totale hoeveelheid restafval drastisch daalt.

Onderzoek naar verschillende systemen
Na flinke discussies voor de zomervakantie vroeg de gemeenteraad om een uitgebreider onderzoek naar de voor- en nadelen van de verschillende afvalinzamelingssystemen. De uitkomsten van dat onderzoek werden vorige week gepresenteerd. Volgens het adviesbureau dat het onderzoek deed, is Diftar de beste methode, hoewel er ook zeker nadelen te noemen zijn.

Vraagtekens bij waarde onderzoek
Maar de raad denkt daar anders over, zo bleek donderdagavond tijdens een debat. Er werden vraagtekens gezet bij de waarde van het onderzoek. Veel partijen voelen meer voor het systeem PMD+. Daarbij hoeven de bewoners zelf niet al het afval te scheiden. Het restafval mag namelijk bij het plastic, metaal en de drankverpakkingen. Na het ophalen wordt het door machines weer van elkaar gescheiden.

Of wethouder Jan Hoek zijn oorspronkelijke voorstel gaat wijzigen is nog onbekend. Volgende week wordt er verder over afvalinzameling in Almere gedebatteerd.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel