Advies: Almeerders moeten zelf afval scheiden

ALMERE • Wo 4 november 2020 | 8:31 • Woensdag 4 november 2020 | 8:31

Almeerders moeten zelf hun afval beter scheiden en moeten extra betalen voor het overgebleven restafval. Dat is de conclusie van een adviesbureau dat door de gemeente Almere is ingehuurd. De gemeente Almere is al jaren op zoek naar een uniform systeem om al het afval van de stad in te zamelen en te verwerken. Nu hebben stadsdelen verschillende afvalsystemen.

De zogenoemde Diftar-methode komt in het onderzoek als beste uit de bus. Met Diftar moet elk huishouden gft-, papier- , plastic- en restafval scheiden. Voor het restafval moeten de huishoudens betalen. Gehoopt wordt dat er op deze manier goed wordt gescheiden, zodat het totaal aan restafval drastisch daalt.

De gemeente Almere heeft de ambitie om de afvalberg flink in te perken. Vorig jaar zorgde de gemiddelde Almeerder voor 212 kilo restafval. De gemeente Almere wil dat in terugbrengen naar 100 kilo per persoon.

PMD+methode
Een andere optie die is onderzocht, is de PMD+ optie. Daarbij hoeven de bewoners zelf niet al het afval te scheiden. Het scheiden wordt na het ophalen door machines gedaan. In de Filmwijk en de Sieradenbuurt is een proef gehouden met deze werkwijze. De bewoners waren er erg tevreden over maar de onderzoekers vinden het niet de juiste oplossing. De gemeente Almere kan de doelstelling van 100 kilo restafval per inwoner niet halen met de PMD+methode, concludeert het adviesbureau.

De resultaten van de test met PMD+ zouden onvoldoende betrouwbaar zijn. De onderzoekers vragen zich af of het wenselijk is om deze 'handpicking-methode' op te schalen naar heel Almere. Door de gemeente Almere zou hier geen haalbaarheidsonderzoek naar zijn gedaan. Daarnaast zou er minder bewustwording zijn bij de inwoners.

Is een combinatie ook mogelijk?
Een derde optie die de onderzoekers hebben bekeken is de combinatie van Diftar en PMD+. Daarbij wordt volgens het adviesbureau ook aan de wens van maximaal 100 kilo restafval per jaar voldaan. Toch zien de onderzoekers deze nascheiding met Diftar niet als de meest logische optie. Omdat PMD in de restafvalzakken zit, zal het aantal zakken toenemen. Op deze manier hebben Almeerders praktisch geen invloed om hun zakken met restafval te verminderen en gaan ze minder bewust om met het scheiden van afval.

Een vierde scenario is om twee verschillende afvalmethoden in te voeren. Voor Almeerders die in hoogbouw wonen, is het lastig om GFT, papier en plastic te scheiden. Deze inwoners zouden dan alleen restafval weggooien, waarbij ter het PMD-afval wordt gescheiden. Bij laagbouw zou de eerder genoemde Diftar-methode werken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel