Wethouder: Nieuw afvalsysteem PMD+ komt er zeker, ook al duurt het lang

ALMERE • Vr 9 december 2022 | 10:23 • Vrijdag 9 december 2022 | 10:23

Het Almeerse college van B en W gaat het nieuwe afvalsysteem PMD+ zeker invoeren. De 'nascheiding', waardoor plastic, metaal en drankverpakkingen niet meer in een aparte afvalbak hoeven, is ondanks een besluit van de gemeenteraad van een jaar geleden nog niet ingevoerd. Daarom stelde de PVV daar vragen over aan wethouder Jesse Luijendijk. Die heeft op de politieke markt gezegd dat het raadsbesluit zeker wordt uitgevoerd.

PVV-raadslid Willem Boutkan wilde onder meer weten waarom het zo lang duurt voordat burgemeester en wethouders aan de slag gaan met de uitvoering van het besluit. "Voor het zomerreces zouden zij met een plan komen. We zijn nu al zes maanden verder. Ze komen hun afspraken niet na", zegt Boutkan.

Waar gaat het ook weer over?
Een jaar geleden gaf de gemeenteraad groen licht voor de zogenoemde PMD+. Zo kunnen de inwoners van de stad hun plastic, metaal en drankverpakkingen bij het restafval gooien. Na het ophalen wordt het vervolgens met machines uit elkaar gehaald. Nascheiden met machines levert betere resultaten op dan voorscheiden door mensen, is het idee.

De nascheiding werd in eerste instantie voor een aantal proefwijken uitgevoerd bij Cirwinn op bedrijventerrein De Vaart in Almere. Sinds 1 september wordt het ingezamelde afval met vrachtwagens afgevoerd naar het afvalverwerker HVC in Alkmaar. De PVV is daar verbaasd over. Het is volgens Boutkan niet milieuvriendelijk en in strijd met de Almeerse doelen rond recycling en hergebruik van grondstoffen. Bovendien kan het de gemeente extra geld kosten.

Tijdelijke oplossing
Wethouder Luijendijk spreekt over een tijdelijke oplossing. Het afvoeren van het afval naar Alkmaar is nodig omdat het contract met Cirwinn op 1 september afliep. Ondertussen is het college bezig met de voorbereidingen voor de invoering van het plan. Uiterlijk eind februari komt hij met een brief richting de raad. Daarin geeft het college tekst en uitleg over hoe PMD+ het best uitgevoerd kan worden. Luijendijk: "Laat er geen twijfel over bestaan. We gaan dit gewoon doen. Dus daar hoeft niemand aan te twijfelen."

Een andere twijfelaar is Juliette de Sévaux van burgerinitiatief afvalsysteem PMD+. Zij vindt ook dat het te lang duurt: "Wij zijn al vijfenhalf jaar verder. Het is ooit begonnen met een petitie om dit te testen. Meer dan een jaar geleden is het aangenomen in de raad om het systeem PMD+ in te voeren. In andere steden zien we dat het binnen één jaar wordt ingevoerd. En in Almere gebeurt nog helemaal niks." De Sévaux is wel gerustgesteld dat de wethouder heeft toegezegd dat het nieuwe afvalsysteem wordt ingevoerd. Alleen vraagt ze zich af wanneer dat dan zal zijn.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel