Corona-uitbraak bij woonzorgcentrum; gemeente is campagne gestart

URK • Di 17 november 2020 | 0:24 • Dinsdag 17 november 2020 | 0:24

Op Urk worden de effecten van het stijgende aantal coronabesmettingen steeds duidelijker. Een campagne van de gemeente kon niet voorkomen dat het virus is uitgebroken in woonzorgcentrum Talma Haven. Dit weekend zijn op één van de afdelingen dertien van de vijftien bewoners positief getest.

De afdeling waarop de besmettingen zijn vastgesteld, wordt nu cohort verpleegd. Dat betekent dat verplegend personeel op die afdeling niet werkt op andere afdelingen. De besmette bewoners hebben verschillende ziektebeelden, aldus Talma-directeur Wilfred Muller. Volgens hem is door bron- en contactonderzoek duidelijk geworden dat het virus bij het bezoek van een familielid is overgedragen. Dit familielid testte in de periode na het bezoek positief. In de tussentijd kon de dementerende cliënt bij wie bezoek was geweest zijn medebewoners besmetten.

Bezoekregeling verder aangescherpt
Voor zorgcentrum Talma Haven betekent het dat de bezoekregeling opnieuw is aangescherpt. Bewoners mogen één unieke bezoeker ontvangen en er is nu maar één bezoekmoment per dag mogelijk.

De bewoners van de andere twee afdelingen en die van woonzorgcentrum Talma het Dok zijn vooralsnog coronavrij. Volgens Muller kan ook de dagbesteding in Talma Haven op dit moment doorgaan. Wel zijn binnen de organisatie van Talma ook zes medewerkers in de afgelopen periode positief getest. De besmette medewerkers zijn volgens Talma-directeur Wilfred Muller meteen in thuisisolatie gegaan.

Dit voorjaar sloeg het virus al wel toe in woonzorgcentrum Talma het Dok. Dat zorgde voor diverse besmettingen en enkele sterfgevallen. In Talma Haven bleef het coronavirus toen buiten de deur.

Ook in het naastgelegen verpleeghuis 't Kompas is volgens de lokale krant 'Het Urkerland' een besmetting met het coronavirus vastgesteld. Een woordvoerder van zorggroep Oude en Nieuwe Land kon dat aan Omroep Flevoland maandag nog niet bevestigen.

Verder sluit basisschool de Regenboog op Urk volgens de lokale krant deze week de deuren vanwege meerdere leraren die besmet zijn. De directeur van de school laat weten dat er mogelijk sprake is van een clusteruitbraak.

Gemeente is bewustwordingscampagne gestart
De gemeente Urk is al een tijdje bezig om inwoners te wijzen op de coronamaatregelen. Sinds vrijdag vertellen ook enkele 'bekende Urkers' op de socialemediakanalen van de gemeente waarom zij de coronamaatregelen belangrijk vinden. Onder anderen een sportschoolhouder, een dominee, een ondernemer en een jongere spreken zich uit. Later deze week komen er ook posters met deze boodschappen in de buitenlucht te hangen.

Volgens wethouder Freek Brouwer is de campagne hoognodig: "Urk is een brandhaard geworden in hele korte tijd", zegt Brouwer. "Er zijn ongeveer 150 besmettingen nu op Urk." En dat betekent volgens de wethouder dat er op Urk verhoudingsgewijs erg veel besmettingen zijn. "We zitten bij de top van Nederland, wat dat betreft." Brouwer denkt dat de manier van leven op Urk het virus helpt bij de verspreiding. "Wij zijn wel een leefgemeenschap met heel veel familie en vrienden. We wonen dicht op elkaar en we mogen graag bij elkaar langsgaan. Daar is niks mis mee. Maar op dit moment moeten we daar echt pas op de plaats maken." Het bevreemdt Brouwer dat sommige inwoners de regels negeren en geen anderhalve meter afstand houden of meer dan twee bezoekers per dag ontvangen. "De GGD heeft uit het bron- en contactonderzoek kunnen halen dat het vooral zit in de huiselijke kring. En ook in de werkkring."

Freek Brouwer zegt dat hij als wethouder Zorg zijn verantwoordelijkheid wil nemen maar hij wil niet met de 'botte bijl' hakken. "We proberen eerst met een publieksvriendelijke actie de mensen te bereiken. En pas als dat niet lukt, zullen we ons beraden over volgende stappen."

Commerciële snelteststraat van start
Urker ondernemers hebben de toename van het aantal coronabesmettingen aangegrepen om een commerciële teststraat te starten. Op het industrieterrein van Urk is er vanaf woensdag een testplek geopend. Vooralsnog gaat die testlocatie drie dagen per week open.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel