Theater Posa: versoepeling fijn, maar laat ons ook weer koffie of cola schenken

LELYSTAD • Di 17 november 2020 | 23:05 • Dinsdag 17 november 2020 | 23:05

Vanaf donderdag mag hij zijn deuren weer openen, maar toch staat eigenaar Kevin Potters van Theater Posa in Lelystad niet meteen te jubelen. Voorstellingen met maximaal 30 personen tegelijkertijd zorgen er namelijk niet voor dat hij weer voldoende inkomsten kan binnenhalen.

Dat zou volgens Potters een heel ander verhaal zijn als hij zijn bezoekers voor- en achteraf iets te drinken mag schenken. Maar dat blijft voorlopig verboden. De heropening van de horeca laat namelijk nog op zich wachten. En ook het schenken van een kop koffie of cola aan theaterbezoekers wordt als horeca gekwalificeerd.

"De reden waarom de horeca is dichtgegooid is dat mensen wel eens een slokje teveel op hebben. En dan kan 1,5 meter afstand veranderen in lallend om elkaar heen hangen", zo reageert Potters. "Maar dat is bij theaters, bibliotheken of zwembaden helemaal niet aan de orde. Wij hebben zo weinig horeca, dat is niet te vergelijken met een restaurant of bar."

Potters zou graag zien dat voor theaters of bioscopen een ander regime geldt dan voor kroegen en nachtclubs. "Al zeg je: geen alcohol. Dat vind ik prima. Maar geef me dan wel de kans om een klant te verwelkomen met een cappuccino en na afloop een glaasje fris."

De opbrengsten daarvan zijn volgens Potters net voldoende om ook met een beperkte hoeveelheid bezoekers financieel overeind te blijven. "Normaal gezien halen wij daar onze winst niet uit, alleen in dit geval met dertig bezoekers wel." De opbrengst van de kaartverkoop gaat volgens hem volledig naar de optredende artiest. "Die moeten in deze tijden natuurlijk ook wat verdienen. We moeten elkaar helpen. Alleen dan blijven we allemaal bestaan."

Blijdschap bij zwembad De Koploper
Bij zwembad De Koploper in Lelystad wordt blijer gereageerd op de versoepeling van de maatregelen. "Spetterend nieuws dit. Vrijdag schemerde het al een beetje door", vertelt Jolijn van Valkengoed.

Aan de sluiting van zwembaden, theaters en bioscopen was een maximum termijn gesteld, maar die zou verlengd kunnen worden als het aantal coronabesmettingen geen daling zou laten zien.

Vanaf donderdagochtend kan er in De Koploper weer gezwommen worden. Ook de zwemlessen worden vanaf dat moment hervat. Er gelden dezelfde beperkingen en maatregelen zoals eerst. Zo is het voor een groot aantal activiteiten noodzakelijk om te reserveren.

Recreatief zwemmen zal niet mogelijk zijn. "Dat komt omdat je maar 30 personen per zelfstandige ruimte mag hebben. En dat is inclusief kinderen. Dat weegt niet op tegen onze personeelsleden die hier werken bij de receptie of in het zwembad zelf."

Het zwembad denkt bovendien dat het aantal van 30 bezoekers vaak niet eens gehaald wordt. Dit omdat mensen weinig animo hebben voor een middagje zwembad. Ook daar speelt het feit dat de horeca in het zwembad niet open mag een rol. "Bij recreatief zwemmen zie je toch dat mensen tussendoor een broodje of iets willen eten. En dat kan dus niet. Dan merk je dat mensen niet komen."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel