FvD-Statenlid Ransijn wil sanering jongerenorganisatie

FLEVOLAND • Zo 22 november 2020 | 15:47 • Zondag 22 november 2020 | 15:47

Het bestuur van Forum voor Democratie moet de jongerenorganisatie saneren. Dat zegt de Flevolandse fractievoorzitter van de partij, Gert-Jan Ransijn. Aanleiding is de commotie die zaterdag ontstond over antisemitische en homofobe uitingen van leden van de JFvD op de sociale media.

Het JFvD-bestuur liet zaterdag weten 'geschrokken' te zijn van 'de inhoud van sommige berichten', waar het Parool de hand op heeft gelegd. Volgens de verklaring is gesproken met de betreffende leden. "Ze nemen afstand van de aantijgingen en stellen dat het gaat om citaten die uit hun context zijn gehaald. Niettemin heeft het FvD-bestuur de beschuldigde coördinatoren uit hun functies ontheven in het belang van de partij", aldus de verklaring.

Schoon schip maken
Het jongerenbestuur zegt ook dat andere politieke jongerenorganisaties te maken hebben met 'dit soort problematiek'. Ransijn vindt dat geen argument. "Dit is onverdedigbaar, en het verwijzen naar andere jongerenorganisaties boeit mij niet, we varen op eigen kracht en we dienen schoon schip te maken in eigen partij", zegt hij op Twitter. Een nadere toelichting wil Ransijn niet geven. "Het is een landelijke kwestie en het ligt nu bij het partijbestuur."

Partijleider Baudet noemde de verklaring van het JFvD-bestuur eerder een 'uitstekend optreden', maar andere topmensen binnen de FvD, zoals senator Annabel Nanninga en Europarlementariër Rob Roos, willen een hardere aanpak. Roos had zelfs liever gezien dat JFVD was opgedoekt.

Bestuur zet zichzelf op non-actief
Het bestuur van de JFvD heeft senator Paul Cliteur, penningmeester en bestuurslid Olaf Ephraim en Kamerlid Wybren van Haga zaterdag gevraagd om een onderzoek. Zondagmiddag liet het jongerenbestuur weten dat het voor de duur van dat onderzoek tijdelijk terugtreedt 'om elke schijn van belangenverstrengeling te voorkomen'.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel