GGD zet op Urk mobiele test-unit in tegen corona

URK • Di 24 november 2020 | 16:37 • Dinsdag 24 november 2020 | 16:37

De GGD opent woensdag een mobiele test-unit op Urk. De speciale bus is volledig uitgerust als testlocatie voor corona en staat op het parkeerterrein bij winkelcentrum Urkerhard.

Burgemeester Cees van den Bos is blij met de faciliteit van de GGD. "Het is fijn dat we nu op Urk zelf de mogelijkheid hebben om je te laten testen op corona. De GGD kan snel testen. Je kunt als je op tijd belt vaak dezelfde dag al terecht."

Op Urk zijn sinds een week ook twee commerciële snelteststraten in bedrijf. Voor een test bij de GGD moesten Urkers tot nu toe naar Emmeloord of Lelystad toe.

Wie coronagerelateerde klachten heeft, kan van maandag tot en met zaterdag terecht bij de bus. Een afspraak maken voor een coronatest in de bus kan telefonisch via het landelijke nummer 0800-1202 of via de website. Op rustige momenten kan er ook zonder afspraak getest worden. Het is nog niet bekend hoelang de bus op Urk blijft staan.

Urk hoogste besmettingsgraad van Nederland
Het aantal bevestigde coronabesmettingen op Urk is de laatste paar weken flink toegenomen. Relatief gezien heeft Urk sinds vorige week de hoogste besmettingsgraad van Nederland: de afgelopen week kwamen er 280 positieve tests bij. Dat staat gelijk aan 1.323 per 100.000 inwoners. Door het omrekenen kunnen zowel grotere als kleinere gemeenten met elkaar vergeleken worden. Bunschoten is na Urk de grootste brandhaard. Daar kwamen de afgelopen week 573 positieve testen per 100.000 inwoners bij. Daarna volgt Neder-Betuwe met 497 positieve tests per 100.000 inwoners in de afgelopen week.

De gemeente en de verschillende zorginstellingen spraken over de explosieve groei op Urk vorige week nog hun zorgen uit in een open brief. De opstellers van de brief wezen erop dat kwetsbare Urkers in zorginstellingen moeten worden beschermd tegen het virus.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel