Primeur: burgemeester sluit notariskantoor na criminele activiteiten

ALMERE • Wo 25 november 2020 | 11:13 • Woensdag 25 november 2020 | 11:13

Burgemeester Weerwind heeft een notariskantoor in Almere gesloten, omdat er criminele activiteiten plaatsvonden. Meerdere bronnen bevestigen aan Omroep Flevoland dat het gaat om notariskantoor Prinsze aan de Transistorstraat. Volgens de politie wordt er strafrechtelijk onderzoek naar de notaris gedaan en wordt die verdacht van het witwassen van geld voor criminelen. Prinsze werd al meerdere keren geschorst omdat hij werd verdacht van oplichting en het witwassen van crimineel geld.

De gemeente Almere zegt dat het voor het eerst in Nederland is dat het bestuursrecht op deze manier wordt ingezet in de strijd tegen georganiseerde ondermijnende criminaliteit. In overleg met de politie en het Openbaar Ministerie is besloten dat het kantoor de deuren een half jaar gesloten moet houden.


Het pand aan de Transistorstraat waar het notariskantoor gevestigd is

De politie heeft informatie dat het notariskantoor criminelen faciliteert in hun activiteiten en dat er sprake is van een gevaar voor de openbare orde. Waar de criminele activiteiten uit bestaan, is niet bekendgemaakt.

Het doel van de sluiting is volgens de gemeente 'om de openbare orde te laten herstellen en om de loop naar het pand voor criminele activiteiten eruit te halen en daarmee herhaling te voorkomen'.

In het Actieplan Veiligheid 2019-2022 heeft de gemeente Almere opgenomen dat er de komende jaren extra wordt geïnvesteerd in het voorkomen en bestrijden van ondermijnende criminaliteit. Dat is criminaliteit waarbij de onderwereld en de bovenwereld met elkaar verweven raken.

Notaris eerder uit ambt gezet
Het is niet de eerste keer dat notariskantoor Prinsze in opspraak raakt. In 2017 werd de notaris aangehouden, omdat hij werd verdacht van het verlenen van diensten voor criminele activiteiten. De derdengeldrekening van de notaris zou gebruikt zijn voor het storten van geld uit factuurfraude in het buitenland. Het Openbaar Ministerie spande een zaak aan tegen de notaris. In februari werd de notaris uit het ambt gezet vanwege een valse brief. Tegen die uitspraak is de notaris in beroep gegaan. Zolang dat beroep loopt, mag een notaris normaal gesproken nog blijven werken.

Burgemeester Weerwind was woensdag en donderdagochtend niet in staat om voor onze microfoon te reageren. In een schriftelijke reactie laat hij weten dat het hier gaat om een publiek openstaand gebouw, dus toegankelijk voor bezoekers. De aanwezigheid van criminelen in een bedrijfspand kan gevaar opleveren voor omwonenden en/of voor klanten van het bedrijf die ter goeder trouw zijn. Om dit gevaar weg te nemen is daarom het pand gesloten.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel