Heuvelpark-bewoners willen dat 'De Polderpioniers' blijven staan

DRONTEN • Wo 25 november 2020 | 17:11 • Woensdag 25 november 2020 | 17:11

Bewoners van het Heuvelpark in Dronten zijn ontstemd dat het kunstwerk 'De Polderpioniers', dat bij hen voor de deur staat, wordt verplaatst. Zij stelden in het voorjaar aan het gemeentebestuur voor om het beeld uit de opslag te halen en te laten plaatsen tussen hun appartementen. Dat gebeurde afgelopen zomer, maar inmiddels heeft het college zich bedacht. Zij wil na een storm van kritiek dat het beeld terugkeert bij de plek waar het kunstwerk tot drie jaar geleden stond, aan De Noord.

Eén van de initiatiefnemers, Ino Meijer, is niet blij met het plan voor de verplaatsing van 'De Polderpioniers'. Hij voelt zich gesteund door een poll die over de herplaatsing werd uitgeschreven op nieuwswebsite De Drontenaar. "Daar was 56 procent voor deze plek, 10 procent voor de oude plek." Toch dienden zich ook tegenstanders aan. De bewoners van De Noord schreven een petitie uit, omdat ze willen dat het kunstwerk in hun straat terugkeert. Dat leverde 300 handtekeningen op. De bewoners kregen ook de voormalige gemeentesecretaris, voor wiens jubileum het beeld ooit gemaakt werd, achter zich. Daarop besloot het college tot de verplaatsing.

Met de verplaatsing van 'De Polderpioniers' keert het beeld weer terug bij de oorspronkelijke plek. Dat is op een grasveld bij de dierenweide aan De Noord, naast de oorspronkelijke plek waar inmiddels een appartementencomplex staat. Het kunstwerk moet binnen twee weken worden verplaatst naar De Noord, is de bedoeling. De gemeenteraad spreekt er donderdagavond nog over. Meijer hoopt dat de raad zich dan nog een keer over het plan buigt. "Wij hebben een bezwaarschrift neergelegd: vinden jullie dat een correcte gang van zaken? We hopen dat er eens naar gekeken wordt en dat mensen bereid zijn om over hun schaduw heen stappen."

In een eerdere versie van dit bericht stond dat de Stichting Geschiedschrijving Dronten en de maker van het beeld achter de verplaatsing stonden, maar beide zijn neutraal in deze kwestie.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel