Beeld 'De Polderpioniers' na storm van kritiek weer terug langs De Noord

DRONTEN • Wo 3 februari 2021 | 21:15 • Woensdag 3 februari 2021 | 21:15

Na veel getouwtrek is het beeld 'De Polderpioniers' woensdag weer teruggeplaatst langs De Noord in Dronten. Het beeld werd het afgelopen jaar in het Heuvelpark neergezet, maar is nu na een storm van kritiek weer terug langs de weg waar het 40 jaar heeft gestaan. De gemeente erkende te snel gehandeld te hebben.

"Ik word hier echt gelukkig van", vertelt Georgette Rozendaal wanneer ze het beeld weer in haar straat ziet staan. Rozendaal was aanjager van het plan om het beeld terug te halen naar De Noord. Namens 300 inwoners riep zij de gemeente met een petitie op het beeld terug te plaatsen. "Jammer dat het nodig was om actie te ondernemen", zegt ze. "Maar mooi dat het loont, dat het college verantwoording neemt."

Wethouder Ton van Amerongen erkende begin januari dat de besluitvorming over de locatie van het beeld geen schoonheidsprijs verdiende. Na 40 jaar langs De Noord te hebben gestaan, moest het beeld drie jaar geleden wijken voor een appartementencomplex. Op aandringen van bewoners van het naastgelegen Heuvelpark werd daar afgelopen voorjaar een plekje gevonden voor het beeld, maar dat was tegen het zere been van omwonenden die het beeld terug in hun buurt wilden. Na een bewonerspetitie besloot de wethouder begin januari het beeld terug te verplaatsen naar De Noord.

Foto: Jan Griede bij De Polderpioniers

"Hij staat mooi op zijn plek", vertelt ook Jan Griede wanneer hij het beeld weer langs De Noord ziet staan. Griede was de eerste gemeentesecretaris van Dronten en het beeldje werd in 1977 geplaatst ter gelegenheid van zijn 25-jarig ambtsjubileum. Dat gebeurde na een inzamelingsactie. Hij vindt het Heuvelpark te afgesloten als locatie voor het beeld. "Dat beeldje moet goed zichtbaar blijven, daar gaat het om."

Rechter
Fel tegenstander van de verplaatsing is Ino Meijer. Hij zorgde er namens een groep bewoners van het Heuvelpark voor dat het beeld voor hun appartementen kwam te staan. "Ik voel mij in de steek gelaten door de gemeente", vertelt hij. "Het college heeft ons als initiatiefgroep bij het grofvuil gezet en niet gereageerd op ons bezwaarschrift tegen de verplaatsing". Meijer wil het er niet bij laten zitten. Hij is aan het onderzoeken of hij naar de rechter kan stappen om het beeld toch weer terug te laten plaatsen naar het Heuvelpark.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel