'Airportkrant is reclamefolder met onjuiste informatie'

LELYSTAD • Wo 25 november 2020 | 20:18 • Woensdag 25 november 2020 | 20:18

De Lelystad Airport-krant is geen huis-aan-huiskrant maar een reclamefolder met onjuiste informatie. Dat vindt Eric Stam, leraar Nederlands en Burgerschap. Hij heeft een klacht ingediend bij de Reclame Code Commissie en die wordt donderdag behandeld in een hoorzitting.

De Lelystad Airport-krant is een uitgave van Schiphol, de provincie Flevoland en gemeente Lelystad. De krant wordt sinds 2017 in een oplage van 190.000 huis-aan-huis verspreid. Eric Stam: "De Lelystad Airport-krant is alleen in vorm een huis-aan-huisblad, maar qua inhoud is het van A tot Z een reclamefolder. Dit is niet waar overheidscommunicatie op gericht zou moeten zijn – althans niet zonder hier zeer transparant over te zijn."

Volgens Stam bevat de krant uitspraken die pertinent onjuist zijn. Zo staat er in de zesde editie van de krant dat het vliegveld 'ready for take-off' is en dat 'aan alle voorwaarden is voldaan'. Volgens Stam klopt dat niet. "De krant vermeldt nergens dat de natuurvergunning ontbreekt, dat is aangetoond dat de stikstofberekeningen onjuist zijn en dat er nog geen groen licht is gegeven door de Tweede Kamer voor de VerkeersVerdelingsRegel (VVR)."

Stam zou willen dat de krant wordt aangemerkt als reclame-uiting met als doel om het draagvlak voor Lelystad Airport te vergroten. Het vliegveld, provincie Flevoland en de gemeente laten in hun verweer weten dat ze met de krant inwoners willen informeren en dat er geen sprake is van 'beïnvloeding door een adverteerder'. Daarom zou de krant niet onder de noemer reclame vallen. Daarnaast geven de partijen aan dat er een diversiteit aan artikelen in de krant staat waarbij ruimte is geweest voor 'kritische beschouwers'.

De klacht van Stam wordt donderdag behandeld in een hoorzitting van de Reclame Code Commissie. Lelystad Airport, de provincie Flevoland en de gemeente Lelystad hebben laten weten dat ze niet aanwezig zijn bij de hoorzitting. De uitslag van de zitting volgt binnen vier weken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel