Defensie ligt in de clinch met gemeente over zonnepark

ZEEWOLDE • Vr 27 november 2020 | 18:08 • Vrijdag 27 november 2020 | 18:08

De bestuursrechter in Utrecht zegt dat de ruziënde partijen rond het zonnepark aan de Bloesemlaan in Zeewolde zelf afspraken moeten maken. Als het ministerie van Defensie, de gemeente Zeewolde en TPSolar eind januari niet tot elkaar gekomen zijn, doet de rechter alsnog uitspraak.

Defensie heeft een zaak tegen de gemeente Zeewolde aangespannen over eventuele straling van het geplande zonnepark. De staatssecretaris vreest dat de zonnecollectoren storen op een zendmast die Defensie wil neerzetten op een naburig terrein.

De gemeente veegde de bezwaren van Defensie van tafel. De deskundige van de gemeente stelde dat de kans zo klein is dat dit gebeurt dat de gemeente er geen rekening mee hoeft te houden. Het bedrijf TPSolar kreeg van de gemeente Zeewolde een vergunning voor 25 jaar voor het zonnepark aan de Bloesemlaan.

Rapport niet volledig
Defensie vindt dat storingen voorkomen moeten worden, hoe klein de kans ook is. De staatssecretaris heeft een eigen deskundige naar het rapport van de gemeente laten kijken. Defensie oordeelt dat er het nodige ontbreekt in het rapport en trekt het bezwaar tegen de vergunning pas in als dat wordt opgelost.

De rechter gaf daarom de opdracht om snel afspraken te maken. De deskundige van Defensie moet duidelijk maken wat er moet veranderen in de bouwplannen. Dan zal TPSolar aangeven of dat mogelijk en financieel haalbaar is.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel