Eerste medische 3D-voetenscanner van Nederland staat in Almere

ALMERE • Ma 30 november 2020 | 15:52 • Maandag 30 november 2020 | 15:52

De binnenkant van je voeten zien, terwijl je erop staat. Dat kan in Almere. Daar staat de allereerste en nu nog enige 3D-voetenscanner van Nederland. Met dit apparaat kunnen medisch specialisten voor het eerst naar botten, spieren en weefsels kijken terwijl de voet vol wordt belast.

Caroline van Heijkamp van T-Scans: "In de ziekenhuizen worden alleen maar foto's en scans van de voeten gemaakt als je ligt. Dan zijn de voeten dus niet belast en liggen ze vaak in ontspannen houding. En zie je dus niet alles. Met deze 3D-scanner kan je beter zien waar 'de schoen wringt' als de voet vol wordt belast."

Annemieke Bouman heeft als eerste patiënt zo'n 3D-scan laten maken in Almere. Ruim zes jaar geleden viel ze van de trap. Sindsdien kan ze moeilijk lopen of lang staan. Ook kan ze maar kort autorijden. "Mijn specialist heeft me hier naartoe gestuurd. In de verwachting dat foto's van mijn voeten, als ik erop sta, mogelijk veel beter laten zien wat er mis is in mijn voeten", vertelt Bouman.

In het buitenland worden al jaren foto's gemaakt met de 3D-scanner. "De regelgeving is in Nederland goed. Maar om dan alles zorgvuldig en goed geregeld te hebben, ben je gauw veel tijd kwijt", verklaart Caroline van Heijkamp.

T-Scans maakt alleen foto's met een verwijzing van een specialist. Van Heijkamp: "Je huisarts verwijst je naar de medisch specialist en die kan je dan naar ons sturen. De scans worden vergoed door de verzekering."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel