Boer moet verplicht meewerken aan bouw windturbine op eigen land

SWIFTERBANT • Ma 30 november 2020 | 17:25 • Maandag 30 november 2020 | 17:25

Een akkerbouwer uit Swifterbant moet tegen wil en dank meewerken aan de bouw van twee windmolens in de buurt. Dat heeft de rechter beslist in een kort geding dat exploitant SwifterwinT had aangespannen om zijn handtekening af te dwingen. De ene windmolen moet op zijn eigen erf komen en de andere op een aangrenzend perceel.

Het gaat om een gebied in windmolenpark Windplanblauw, in de gemeenten Dronten en Lelystad. SwifterwinT wil daar de 74 bestaande windmolens vervangen door 61 grotere turbines met meer vermogen. De akkerbouwer is één van de grond- en woningeigenaren in het gebied.

De boer heeft in 2017 een overeenkomst getekend voor de plannen en SwifterwinT wil het plan nu uitvoeren. Daarvoor moeten van alle grond- en woningeigenaren die betrokken zijn de zakelijke rechten vastgelegd worden. Die handtekeningen heeft SwifterwinT nodig om met de financiers tot een deal te komen. Daarnaast loopt de exploitant het risico door vertraging van het project forse subsidies van de overheid mis te lopen.

De akkerbouwer aan de Visvijverweg weigerde naar de notaris te gaan. De geplande opstelling wijkt af van wat eerder is bedacht. De molens worden groter dan gepland en komen dichterbij zijn woning te staan dan hij had verwacht. Tijdens de zitting van het kort geding twee weken geleden zei de akkerbouwer dat hij serieus vreest voor gezondheidsschade, door slagschaduw en geluidsoverlast van de gevaartes.

Als de boer alsnog niet zelf naar de notaris gaat, geldt het vonnis van de rechtbank.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel