Boer voor de rechter om weigeren windmolen

SWIFTERBANT • Vr 13 november 2020 | 19:00 • Vrijdag 13 november 2020 | 19:00

Een akkerbouwer uit Swifterbant is voor de rechter gedaagd omdat hij weigert rechten op zijn grond af te staan voor een windmolen op zijn perceel. De boer is bang voor zijn gezondheid. In een overeenkomst met SwifterwinT had de boer beloofd dat wel te doen.

Het gaat om een gebied in windmolenpark Windplan Blauw, in de gemeenten Dronten en Lelystad. SwifterwinT wil daar de 74 bestaande windmolens vervangen door 61 grotere turbines met meer vermogen. Na veel verzet vanuit de omgeving zijn alle vergunningen daarvoor rond en onherroepelijk.

De vervolgstap is de zakelijke rechten vast te leggen van alle betrokken grond- en woningeigenaren. Die heeft SwifterwinT nodig om tot een deal te komen met de financiers. Een jaar of drie geleden is daarvoor met de betrokken grondeigenaren al een zogenaamde vaststellingsovereenkomst gesloten. Daarin is afgesproken dat er medewerking wordt verleend.

Subsidie in gevaar
De akkerbouwer tekende ook zo'n overeenkomst, maar komt er nu van terug. Hij vreest voor gezondheidsschade, door trillingen, geluid en slagschaduw. Er blijkt niet alleen een windturbine op zijn perceel te komen, maar ook een op een naastliggend perceel en dat stond niet in de overeenkomst. De turbines zijn groot en komen dicht bij zijn woning te staan.

SwifterwinT wil spoedig met de bouw beginnen, omdat anders de forse subsidies gevaar lopen. Het plan zou in maart 2023 klaar moeten zijn. Over twee weken beslist de rechter of de landbouwer alsnog zijn medewerking moet verlenen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel