VVD'er Ellian staat op plek 22: "Ik moest het even goed laten bezinken"

ALMERE • Wo 2 december 2020 | 6:21 • Woensdag 2 december 2020 | 6:21

Almeerder Ulysse Ellian is super blij dat hij op plek 22 staat op de lijst van de VVD voor de Tweede Kamerverkiezingen van volgend jaar. Hij is momenteel voorzitter van de VVD-fractie in de Almeerse gemeenteraad. De liberalen hebben nu 32 zetels en daarmee lijkt Ellian op een verkiesbare plek te staan.

Ulysse Ellian vindt het een eer dat hij zo'n prominente plek op de VVD-lijst heeft gekregen. "Ik moest het even goed laten bezinken", zo laat hij weten. "Mijn ouders kwamen in 1989 naar Nederland. Zij hadden niets. Wij waren blij om hier te zijn, in het land van vrijheid. Dan te beseffen dat ik nu de kans waarschijnlijk krijg om mensen te vertegenwoordigen in de Tweede Kamer. Het voelt voor mij als heel bijzonder. Het voelt voor mij nog een beetje onwerkelijk zelfs af en toe."

Snelle politieke carrière
Ellian heeft de afgelopen zes jaar een snelle politieke carrière gehad. Van 2014 tot 2018 was hij nog fractie-assistent bij de VVD in Almere. Na de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2018 werd hij raadslid. Twee maanden later werd hij fractievoorzitter van zijn partij. De VVD is met acht zetels de grootse partij in de Almeerse gemeenteraad.

Ellian is advocaat. Hij is als baby naar Nederland gekomen omdat zijn vader, rechtsgeleerde Afshin Ellian, uit Iran was gevlucht ten tijde van de opkomst van het totalitaire regime onder ayatollah Khomeini. Zijn vader leefde eerst in ballingschap in Afghanistan. Daar leerde hij Ellian zijn moeder kennen, voor ze naar Nederland kwamen.

Ellian is niet de enige die vanuit de Almeerse gemeenteraad kans maakt op een Kamerzetel. Fractievoorzitter Leonie Vestering van de Partij voor de Dieren in Almere staat op plek drie van de lijst van haar partij. Die partij heeft nu vier zetels in de Tweede Kamer.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel