Bussen blijven ondanks corona vaak rijden

ALMERE • Wo 2 december 2020 | 22:29 • Woensdag 2 december 2020 | 22:29

Ook nu er vanwege corona minder passagiers zijn, blijven de bussen in Almere volgend jaar vaak rijden. Dat belooft vervoerder Keolis. Het busbedrijf zegt wel per 31 januari enkele tijdelijke wijzigingen in de dienstregeling door te voeren.

Volgens Keolis is bij het opstellen van de nieuwe dienstregeling voor de bussen van AllGo en R-net gekeken hoe het hoogfrequente busnetwerk van Almere zo goed mogelijk behouden kon blijven. Uitgangspunt was dat er geen lijnen zouden vervallen of dat er niet veel minder bussen zouden rijden.

Ook na 31 januari rijdt in de spits op alle allGo M-lijnen minimaal elke 10 minuten een bus, op de meeste lijnen zelfs vaker. Daarnaast blijven volgens Keolis alle hele vroege en de laatste ritten rijden, zodat reizigers altijd op hun bestemming kunnen komen. AllGo zegt voortdurend de hoeveelheid reizigers in de bussen te meten en houdt extra bussen stand-by, voor het geval het te druk wordt.

De wijzigingen in de nieuwe dienstregeling zijn tijdelijk. Zodra de coronamaatregelen versoepelen en er weer meer reizigers gebruik maken van het OV, zegt Keolis te kijken hoe de dienstregeling weer kan worden uitgebreid.

M1 en M2
De drukke stadslijnen M1 en M2 blijven net zo vaak rijden als in de huidige dienstregeling, alleen de vertrektijden wijzigen per 31 januari. Momenteel rijdt het nachtnet van allGo, nightGo, vanwege de horecasluiting niet. Zodra die maatregelen versoepelen en de nightGo lijnen weer gaan rijden, wordt daarop ingespeeld. De lijnen M1 en M2 gaan dan op vrijdag en zaterdag 24 uur per dag rijden. Deze buslijnen rijden dan tussen Almere Haven en Almere Buiten ieder half uur.

Bovendien komt er dan ook meteen een nieuwe verbinding naar Amsterdam Centraal, waardoor reizigers ’s nachts vanuit Schiphol (via Amsterdam Centraal) naar Almere kunnen reizen met de bus. Keolis denkt dat veel reizigers die nieuwe verbinding gaan waarderen. Wanneer deze en de nachtlijnen gaan rijden, is dus afhankelijk van wanneer de horeca weer open mogen.

M3 en M6
De M3 en M6 gaan iets minder vaak rijden. Op dit moment rijdt er tijdens de spits iedere 7,5 minuut een bus naar Noorderplassen en een deel van Muziekwijk. Vanaf 31 januari wordt dat om de tien minuten.

Rondom Kruidenwijk rijdt er iedere 4 tot 6 minuten een bus in beide richtingen. Hierdoor kunnen reizigers met de nieuwe dienstregeling op het drukste gedeelte van de lijn ongeveer even vaak reizen als nu. In de rustige uren en op zaterdag rijdt er voortaan elke 15 minuten een bus naar Noorderplassen en een deel van Muziekwijk. Voorheen was dat iedere 10 minuten. Richting Kruidenwijk rijdt er dan iedere 6 tot 9 minuten een bus in beide richtingen. De belangrijkste aansluitingen blijven volgens Keolis voor de reizigers behouden.

M4, M5 en M7
Deze stadslijnen blijven vaak rijden. Omdat er, als gevolg van corona, minder reizigers gebruik maken van deze buslijnen, rijden de bussen in de spits voortaan iedere 6 minuten in plaats van iedere 5 minuten. Op de lijnen blijven de belangrijkste aansluitingen, waaronder de aansluiting op de M5 en M7 op station Parkwijk, behouden. Zo kunnen reizigers nog steeds overstappen.

R-net
Voor reizigers op de R-net lijnen richting Amsterdam en Blaricum verandert er relatief weinig. De R-net bussen blijven volgens de vervoerder rijden zoals in de huidige dienstregeling. Alleen de huidige extra ritten in de daluren van de buslijnen 322 en 326 stoppen met rijden. Daar wordt nu te weinig gebruik van gemaakt. De nieuwe dienstregeling sluit wel beter aan bij de schooltijden in Almere Poort. Verder blijven de aansluitingen op 't Oor en Muiden P&R zo veel mogelijk behouden. Ook voor reizigers op de buslijnen 22, 24, 25 en 525 zijn er uitsluitend wijzigingen op de vertrektijden. De frequentie blijft volgens Keolis onveranderd.

Alle informatie over de nieuwe dienstregeling is volgens Keolis vanaf half januari te vinden op de website van allGo.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel