Burgemeester: Aanvechten boetes voor naaktwandelen straks zinloos

ZEEWOLDE • Do 3 december 2020 | 23:48 • Donderdag 3 december 2020 | 23:48

Boetes voor naakt wandelen in het Zeewolder Horsterwold, gaan stand houden voor de rechter als dat gebied daarvoor als 'niet geschikt' bestempeld is. Dat zei burgemeester Gerrit Jan Gorter tijdens een commissievergadering donderdagavond. Daarin werd een voorstel besproken waarin staat dat alleen het Laakse strand geschikt is voor naaktrecreatie. Dat zou betekenen dat alle andere plekken in de gemeente dat niet meer zijn.

Eigenaar van het gebied Staatbosbeheer, en bezoekers van het bos hebben geklaagd over naakte wandelaars in het Horsterwold. De ChristenUnie vindt het belangrijk dat er duidelijkheid komt. De partij is niet tegen naaktrecreatie, maar dan wel op een aangewezen plek. Dat is in Zeewolde het Laakse strand. Het is volgens de partij nu mogelijk dat mensen ongewild geconfronteerd worden met naakte mensen en dat moet volgens hen veranderen.

Volgens naturistenorganisatie NFN Open & Bloot is het niet aan de gemeente om te bepalen of een plek geschikt is voor naaktrecreatie. Daarom stuurde de belangenvereniging een brief naar de gemeenteraad en het college. Daarin werd opgeroepen het voorstel niet in stemming te brengen. Mocht dit wel gebeuren, dan vroeg de NFN aan de gemeenteraad om tegen te stemmen.

Aanvechten niet zinvol
De burgemeester zei dat de voorwaarden van het voorstel goed zijn besproken met het Openbaar Ministerie en de politie. Daarom heeft hij er vertrouwen in dat boetes aanvechten niet zinvol is. Eerder werden twee boetes voor naaktrecreatie in het Horsterwold van tafel geveegd door de rechter. Het gebied zou op dat moment wel geschikt zijn geweest om naakt rond te wandelen. De nieuwe regelgeving moet dat gaan voorkomen.

Op 17 december wordt duidelijk of de gemeenteraad definitief instemt met het voorstel.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel