Onzekerheid bouwkavels duurt voort, woningbouw op andere plek verder

MARKNESSE • Za 5 december 2020 | 12:07 • Zaterdag 5 december 2020 | 12:07

De gemeente Noordoostpolder wil de bouw van zo'n 120 woningen mogelijk maken in Marknesse. Die moeten komen aan de zuidkant van het dorp, op grond die nu nog voor landbouw in gebruik is. De kavel met de naam Muilwijk is eigendom van de gemeente. Noordoostpolder kan de pachtovereenkomst voor de grond snel opzeggen. De kavel wordt daarna ontwikkeld als Marknesse Zuid, fase 4.

De nieuwe plannen zijn ontstaan omdat de verkoop van eerdere kavels in fase 3 van Marknesse Zuid is gestagneerd door onzekerheid over het eigendom. Volgens de gemeente is er wel grote behoefte aan woningbouw in Marknesse. Daarom komt nu elders bouwgrond beschikbaar. De gemeente gaat hiervoor met een klankbordgroep uit Marknesse een plan maken. Zo moet nog een keuze voor de exacte locatie van de bouwgrond worden gemaakt. Daarna moet het bestemmingsplan nog worden aangepast.

Onzekerheid fase 3 kan 'nog jaren' duren
De woningbouw in fase 3 van Marknesse Zuid ligt stil door onzekerheid over het eigendom. De gemeente kocht de grond in 2016 van de Rabobank en heeft delen van fase 3 daarna aan ontwikkelaars en woningeigenaren doorverkocht. Dit proces kwam stil te liggen toen notarissen ontdekten dat een Twentse projectontwikkelaar ook nog aanspraak op de grond in Marknesse maakt.

Tussen deze ontwikkelaar en de Rabobank dient nog een rechtszaak in hoger beroep. De rechter gaat pas in september volgend jaar weer naar deze zaak kijken. De advocaat van de gemeente schat zelfs in dat het nog wel drie jaar kan duren voor echt duidelijk wordt van wie de grond in fase 3 is. Volgens de gemeente zijn er meerdere pogingen ondernomen om het proces over het eigendom van de grond te versnellen, maar bleef dat zonder resultaat.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel