Wethouder over vuurwerkrellen: 'Bijna niemand vindt dit leuk'

URK • Ma 7 december 2020 | 16:49 • Maandag 7 december 2020 | 16:49

Wethouder Freek Brouwer zegt dat het gros van de Urkers wil dat het afgelopen is met de onrust in de weekenden. Hij liep zaterdagavond mee in een ouderwacht op Urk, een groep betrokken inwoners die op pad ging om jongeren in het dorp aan te spreken, in een poging nieuwe ongeregeldheden te voorkomen.

Wethouder Brouwer: "Bijna niemand vindt dit leuk. Het gros van de Urkers wil hier echt van af." Met een aantal betrokkenen sprak hij verschillende jongeren aan en maande ze naar huis te gaan.

Brouwer: "We zeiden ga naar huis, ken je plek. Zoek geen confrontatie op." De jongeren die ze gesproken hebben, deden dat volgens Brouwer ook. De ouderwacht was tot ongeveer 22:00 uur actief. Tot die tijd was het ook rustig op straat. Daarna moest de Mobiele Eenheid toch opnieuw in actie komen. Ondanks de strenge maatregelen in het dorp waren veel jongeren op de been die vuurwerk en brandbommen gooiden.

Voor de ouderwacht op stap ging, spraken de Urkers met burgemeester Cees van den Bos. In tegenstelling tot wat andere media meldden, liep de burgemeester niet zelf mee met de ouderwacht. Van den Bos hield de situatie in het dorp samen met de politie in de gaten.

Dertien aanhoudingen
De politie heeft het afgelopen weekend in totaal dertien Urkers aangehouden vanwege de vuurwerkrellen. Het gaat om mannen in de leeftijd rond 20 jaar; één is 40 jaar. De politie arresteerde ze op verdenking van onder meer brandstichting, gooien met zwaar vuurwerk, poging tot zware mishandeling, bedreiging en negeren van het noodbevel.

Komend weekend
Het doel van de ouderwacht is volgens de wethouder vooral om zichtbaar te zijn voor de samenleving. En om te doen aan deëscalatie. Of hij komend weekend weer op pad gaat is nog niet besloten. "Misschien dat we het ook kunnen uitbreiden, bijvoorbeeld met mensen uit het bedrijfsleven. De komende dagen wordt alles geëvalueerd en bekijken we welke stappen er komend weekend worden genomen", vertelt Brouwer.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel