ME opnieuw in actie tegen Urker jeugd

URK • Za 5 december 2020 | 22:43 • Zaterdag 5 december 2020 | 22:43

De Mobiele Eenheid moest zaterdagavond opnieuw in actie komen op Urk. Ondanks de strenge maatregelen in het dorp waren er aan het eind van avond toch veel jongeren op de been die vuurwerk en brandbommen gooiden.

Volgens een gemeentewoordvoerder ging het om extreem gevaarlijk vuurwerk. Er zijn meerdere aanhoudingen verricht.


De zaterdagavond begon relatief rustig. Een forse politiemacht was al vroeg in het dorp aanwezig. De politie hield Urk vanuit de lucht in de gaten met een drone. Meerdere mensen werden preventief gefouilleerd. Daardoor werd de sfeer soms grimmig, maar het liep niet uit de hand. Volgens een ooggetuige was een deel van de jongeren op 5 december verkleed als Sint of Piet.


Rond 23.00 uur sommeerde de politie de mensen op straat om naar binnen te gaan. Rond 23.30 uur zag de burgemeester zich toch gedwongen een noodbevel af te gegeven voor de omgeving van het Wilhelminapark en De Akkers. Die boodschap werd verkondigd via geluidswagens van de politie. Uiteindelijk moest de ME ingrijpen. Een onbekend aantal relschoppers is opgepakt. Het werd pas na middernacht weer rustig.


De gemeente Urk liet vrijdag al weten dat er aanwijzingen waren dat er dit weekend, net als de voorgaande twee weekenden, rekening moest worden houden met verstoring van de openbare orde. Daarom werd de bebouwde kom van Urk opnieuw tot veiligheidsrisicogebied verklaard. Daardoor is cameratoezicht op grote schaal mogelijk. Ook een groep 'betrokken Urkers' ging zaterdagavond de straat op om te praten met de jeugd.


Vorig weekend waren er tien aanhoudingen. Die personen hebben een gedragsaanwijzing gekregen; ze moeten de komende tijd op vrijdag- en zaterdagavond verplicht thuis blijven. Als ze de aanwijzing overtreden, plegen ze een misdrijf. Het is nog niet duidelijk of ze zich daar zaterdagavond aan hebben gehouden.

Het is al drie weekenden op rij onrustig op Urk. Op zaterdag 21 november gooiden tientallen jongeren met zwaar illegaal vuurwerk, onder meer in de richting van de hulpdiensten. Ook werden brandjes gesticht en waren honderden mensen op de been om toe te kijken. Afgelopen weekend werd met camera's toezicht gehouden en werd er preventief gefouilleerd. Desondanks liep het weer uit de hand. De ME maakte een einde aan de rellen door charges uit te voeren.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel