Aanwijzingen voor meer onrust op Urk, nog strengere maatregelen

URK • Vr 4 december 2020 | 14:25 • Vrijdag 4 december 2020 | 14:25

De gemeente Urk heeft aanwijzingen dat ze dit weekend opnieuw rekening moet houden met verstoring van de openbare orde. Desondanks wil de gemeente samen met welwillende Urkers de rust in het dorp terugbrengen.

Om de orde te bewaren is er er een samenscholingsverbod afgekondigd voor groepen die bestaan uit meer dan vier personen. Volgens de huidige coronamaatregelen is het al niet toegestaan om met meer dan vier personen samen te zijn buiten, maar het samenscholingsverbod geeft de politie een extra handvat om op te treden.

Daarnaast is de bebouwde kom van Urk opnieuw tot veiligheidsrisicogebied verklaard. Daardoor is cameratoezicht op grote schaal mogelijk.

Verder hebben tien van de twaalf personen die vorige week tijdens een actie van de Mobiele Eenheid werden aangehouden een gedragsaanwijzing gekregen, zij zitten namelijk niet meer vast. Dat betekent dat zij de komende weekenden op vrijdag- en zaterdagavond verplicht thuis moeten blijven. Door de gedragsaanwijzing zouden zij niet in herhaling moeten vallen. Als ze de aanwijzing overtreden plegen ze een misdrijf.

Hun precieze rol bij de rellen van vorige week wordt nog verder onderzocht, onder meer door analyse van camerabeelden. Het OM zal na afronding van dit onderzoek besluiten over eventuele strafvervolging.

Zelfs molotovcocktails stonden klaar
Hoe heftig de situatie op Urk het afgelopen weekend was, blijkt volgens burgemeester Van den Bos uit het feit dat er molotovcocktails geprepareerd waren. De harde kern van de relschoppers vertoonde volgens hem crimineel gedrag. "Er is met flessen, stenen en vuurwerk naar de politie gegooid." Ook werden politieagenten volgens de burgemeester uitgescholden voor "kankerhomo's". "Dat raakt mij, ook als ouder. Dit gedrag levert huiswerk op voor alle Urkers", aldus Van den Bos.

De burgemeester roept opnieuw op om binnen te blijven, ook aan mensen die de afgelopen weken slechts stonden toe te kijken: "Als je gaat kijken, kun je opgepakt worden. Niet plezierig, maar eigen schuld."

Twee weekenden op rij vol ongeregeldheden
De ongeregeldheden begonnen op zaterdag 21 november. Toen gooiden tientallen jongeren met zwaar illegaal vuurwerk, onder meer in de richting van de hulpdiensten. Ook werden brandjes gesticht en waren honderden mensen op de been om toe te kijken. De politie besloot toen om niet hardhandig in te grijpen.

Dat zorgde een week later, in het weekend van 27 tot 29 november, wel voor strenge maatregelen. Er werd met camera's toezicht gehouden, en er werd preventief gefouilleerd. Desondanks liep het weer uit de hand. De ME maakte met charges een einde aan de rellen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel