Draaiboeken griepprik handig bij coronavaccinatie

FLEVOLAND • Ma 7 december 2020 | 17:02 • Maandag 7 december 2020 | 17:02

De draaiboeken voor de griepprik komen goed van pas bij een mogelijke inentingsoperatie tegen het coronavirus, mocht het kabinet besluiten dat huisartsen ook gaan inenten. Dat zeggen praktijkmanager Carolien Blom van huisartsenpraktijk Deneer & van Gaalen uit Dronten en Manon Kastermans van Zorggroep Almere.

Kastermans: "We hebben nu ruime ervaring opgedaan in hoe we omgaan met de locaties en met tijdvakken waarin mensen worden opgeroepen. Hoe we om moeten gaan met onze meest kwetsbare patiënten. En hoe we thuis kunnen vaccineren met beschermingspakken. Kortom we hebben heel veel geleerd."

Praktijkmanager Blom vult aan: "Vergeleken met Swifterbant werkten we in Dronten met meer prikkers en minder coördinatoren. Toch ontstond daar buiten een wachtrij. En in Swifterbant helemaal niet. Als we worden ingezet bij de massale coronavaccinatie nemen we die ervaring mee. Dan gaan we het in Dronten net als in Swifterbant doen met meer coördinatoren."

"In verband met de coronamaatregelen zijn de draaiboeken dit jaar aangepast. Dat gebeurde met een soort militaire nauwkeurigheid om te zorgen dat er snel en veilig kon worden geprikt. Zo bekeken we bijvoorbeeld de locaties, liepen we de prikroutes, keken we naar de anderhalve meter afstand en naar de ontsmetting. We moesten veilig en met voldoende mensen kunnen werken. En dat moest ook in een keer goed", zo omschrijft Carolien Blom het proces voor de huisartsenpraktijk in Dronten en in Swifterbant.

Een speciaal ingestelde werkgroep van Zorgroep Almere startte met dat proces al in maart van dit jaar. Manon Kastermans: "Huisartsen, hulpverleners en ondersteunende diensten waren bijna wekelijks bij elkaar om de inentingsoperatie voor te bereiden. En daar gingen veel vrije avond- en weekeinde-uurtjes in zitten."

Zowel in Almere als ook in Swifterbant en Dronten waren de patiënten tevreden over het vaccineren. Praktijk manager Caroline Blom: "Zowel in Swifterbant als in Dronten liep het binnen, op de priklocaties, van een leien dakje. Patiënten werden snel geprikt. Konden prima afstand houden en gingen via een andere uitgang weer weg."

Buiten liep het in Dronten minder goed. Daar ontstond, wel op anderhalve meter, een wachtrij van soms een half uur. Mensen reageerden op de berichten in de media die meldden dat er te weinig griepvaccins zouden zijn. Een uur voordat we zouden beginnen met vaccineren stonden de patiënten al voor de deur. En er kwamen ook nog eens veel meer dan normaal."

Volgens Blom is er in beide plaatsen met dezelfde mensen en met dezelfde aangepakt gevaccineerd . "Achteraf denken we dat de angst geen griepprik meer te kunnen krijgen ons parten heeft gespeeld in Dronten. In Swifterbant merkten we duidelijk dat de gezonde zestigers, na de oproep van het kabinet, zijn thuis gebleven. Daardoor hadden we daar een probleemloze vaccinatie", zo concludeert Blom.

Het is overigens nog niet duidelijk of het kabinet ook de huisartsen gaat inzetten voor de massale bevolkingsinentingsoperatie tegen het corona virus. In Swifterbant, Dronten en Almere liggen er in ieder geval draaiboeken klaar.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel