Lelylijn en Deltaplan voor het Noorden krijgen brede steun in Tweede Kamer

FLEVOLAND • Ma 7 december 2020 | 23:40 • Maandag 7 december 2020 | 23:40

Het Deltaplan voor het Noorden met daarin de aanleg van de Lelylijn heeft brede steun gekregen in de Tweede Kamer. Dat bleek maandag bij de behandeling van het onderwerp in Den Haag. De Lelylijn moet Lelystad met Groningen verbinden via de Noordoostpolder en Friesland. Het Deltaplan is een voorstel van CDA-kamerlid Mustafa Amhaouch.

Volgens RTV Noord kreeg de motie de steun van VVD, PvdA, SP en SGP. Verder hebben de ChristenUnie, D66, SP en de Partij voor de Dieren de lijn in hun verkiezingsprogramma staan.

Amhaouch schreef in zijn voorstel dat de vier noordelijke provincies een schaalsprong kunnen maken wat betreft de bereikbaarheid via de Lelylijn. Ook de woningbouw in het noorden kan profiteren van de Lelylijn. Amhaouch heeft het over de bouw van meer dan 100.000 woningen. Het CDA-lid denkt dat de Lelylijn ook van waarde is voor de bereikbaarheid van Lelystad Airport. Daarnaast kan in de toekomst een betere verbinding worden gemaakt naar Bremen en Hamburg.

De partij roept de regering op om samen met de vier provincies een Deltaplan voor het Noorden op te stellen. Dit plan zou voor 1 mei volgend jaar naar de kamer gestuurd moeten worden.

Staatssecretaris tempert vreugde
Eerder werd in een haalbaarheidsonderzoek van de provincie Friesland duidelijk dat de Lelylijn dagelijks 22.500 reizigers zou gaan vervoeren. De aanleg zou tussen de 4,3 en 6,4 miljard euro gaan kosten.

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat waarschuwt de Tweede Kamer dat er geen geld is voor investeringen als deze. "Uit het potentieonderzoek blijkt dat deze forse investeringen gepaard zullen gaan met forse ruimtelijke ontwikkelingen. Er zal parallel met het ministerie van Binnenlandse Zaken een gesprek moeten plaatsvinden over wonen, werken en recreëren in Noord-Nederland", aldus Van Veldhoven.

Groeifonds biedt kansen
Overigens zijn er nog wel kansen voor de Lelylijn via het Groeifonds van het kabinet. De komende vijf jaar wordt in totaal twintig miljard euro uitgetrokken voor projecten die de economie van Nederland blijvend versterken. Dat zouden projecten als de Lelylijn-spoorverbinding naar Noord-Nederland of de IJmeerverbinding tussen Almere en Amsterdam kunnen zijn. Besluiten hierover zijn nog niet genomen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel