Aanpak vuurwerkrellen burgemeester krijgt steun van gemeenteraad

URK • Do 10 december 2020 | 20:28 • Donderdag 10 december 2020 | 20:28

De gemeenteraad van Urk heeft gisteravond zijn steun uitgesproken voor het beleid van burgemeester Cees van den Bos bij de aanpak van de vuurwerkrellen in het dorp.

In de raadsvergadering gaven partijen aan niet trots te zijn op hoe het momenteel gaat in het dorp. Hans Crebas (CDA) benadrukt dat er naast de materiële schade ook schade aan het imago van het dorp is ontstaan. Hij vindt dat de vrede moet terugkeren, zeker in aanloop naar Kerstmis.

Jan Willem Bakker (SGP) zegt dat Urkers er genoeg van hebben. "Wij houden van vrijheid op Urk, maar wij zijn geen vrijstaat." Hij wil dat de jongeren nadenken over de uitstraling van Urk als christelijk dorp.

Hendrik Wakker (PVV) richtte zich tot de jongeren. Hij kan de frustratie van de jongeren ergens wel begrijpen. "Misschien moet de horeca weer open en misschien is het vuurwerkverbod de domste coronamaatregel die genomen is." Dat er geen uitzicht is om met grote groepen samen te komen is te wijten aan Rutte en De Jonge, niet aan het gemeentebestuur, zegt Wakker. "Je lost dit niet op met vernielen of rotzooi trappen. Zorg ervoor dat je de mensen op Urk geen angst meer aanjaagt. Als je je ergens niet in gehoord voelt, ga in gesprek laat je stem horen maar rellen lost niets op."

De burgemeester is zeer erkentelijk dat alle politieke partijen achter zijn beleid staan. Hij gaat met de jongeren in gesprek en gaat zijn uiterste best doen om voor hen iets te vinden.

Op Urk is naast een ouderwacht ook een burgerwacht om zaterdag de jongeren aan te spreken. Een groot deel van de raadsfracties doet hieraan mee. Gemeentebelangen stelde voor om de Jeruzalemkerk open te stellen, waar mensen een kop koffie kunnen krijgen. De burgemeester denkt na over dit voorstel en heeft ook al andere locaties op het oog. Die moeten wel voldoen aan de coronamaatregelen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel