Burgemeester gaat met jongeren op Urk in gesprek

URK • Wo 9 december 2020 | 15:00 • Woensdag 9 december 2020 | 15:00

Om onrust in de weekenden te voorkomen gaat burgemeester Cees van den Bos met groepjes jongeren op Urk in gesprek. De gemeente heeft hiervoor contactpersonen van jeugdhonken benaderd. Ook zijn er jongeren die zich zelf hebben gemeld omdat ze met de burgemeester willen praten.

Het gesprek is op vrijdagavond en de burgemeester heeft daar twee uur voor uitgetrokken. Van den Bos riep eerder jongeren al op om naar hem toe te komen als ze iets kwijt willen. Dat was tot eind vorige week nog niet gebeurd.

De burgemeester heeft deze week ook gesprekken met schoolbesturen op Urk en zal de komende weken ook bij jongeren in de klas langskomen. De gemeente is blij met de ontwikkelingen. "Het is al winst als je elkaar in de ogen kunt aankijken", zegt woordvoerder Nico Schipper.

Ouderwacht
Naast de gesprekken wil de gemeente kijken of ze de ouderwacht kunnen uitbreiden, met bijvoorbeeld mensen uit het bedrijfsleven. Afgelopen weekend ging voor het eerst een ouderwacht de straat op waar ook wethouder Freek Brouwer in mee liep. De betrokken burgers waren tot ongeveer 22:00 uur actief en tot die tijd was het ook rustig op straat. Later op de avond moest de Mobiele Eenheid toch opnieuw in actie komen.

Burgerinitiatief
Volgens Schipper is er naast de ouderwacht ook een burgerinitiatief van Urkers om zaterdag jongeren aan te spreken. Eén van de kartrekkers is horecaondernemer Louwe Kramer, die eerder in een gesprek met Omroep Flevoland aangaf dat hij "met het schaamrood op de kaken rondloopt". Op Facebook schrijft hij: "Laten wij als vaders en moeders zaterdag naar het Wilhelminapark en eventueel naar andere plekken gaan om onze kinderen op hun daden aan te spreken en ze te bewegen om hiermee op te houden."

Maatregelen
Welke stappen er verder worden genomen om ongeregeldheden te voorkomen wil Schipper nog niet zeggen. "Er zijn maatregelen in beeld, maar het is nog te vroeg om aan te geven welke", vertelt hij. Een avondklok sluit hij niet uit.

Hek om Urk
Ondertussen gaat op social media een afbeelding rond met de oproep om aanstaande zaterdag alle toegangswegen vol te zetten met trekkers en landbouwvoertuigen. Schipper vraagt zich af deze oproep wel van Urkers komt en geeft aan dat als daar dit weekend echt sprake van is er, bij wijze van spreken, "een groot hek om Urk wordt gezet".

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel