Britse marine bereidt zich voor om Urker vissers te arresteren

URK • Za 12 december 2020 | 10:55 • Zaterdag 12 december 2020 | 10:55

De onzekerheid voor Urker vissers over de gevolgen van een 'no-dealbrexit' wordt verder gevoed door berichten dat de Britse marine zich voorbereidt om buitenlandse vissers die zich illegaal in Britse wateren bevinden te arresteren.

Er wordt dit weekend door het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie verder gepraat wordt over een handelsakkoord. De visserij wordt hierbij als een van de grootste struikelblokken gezien. Maar ondertussen wordt al wel gewerkt aan wetgeving om de marine ruimere bevoegdheden te geven, meldt The Times. Het Britse ministerie van Defensie heeft volgens de BBC bevestigd dat vier patrouilleboten klaarstaan om de Britse wateren te bewaken.

Eerder deze week deed voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie een voorstel waarbij Europese en Britse vissers nog een jaar lang toegang zouden hebben in elkaars water. Mocht dat voorstel het niet redden tijdens het overleg dit weekend, dan is de kans groot dat Urker vissers per komende 1 januari niet meer mogen vissen in Britse territoriale wateren.

Volgens The Times worden binnen de Britse regering allerlei scenario's besproken om vissers die na 1 januari toch proberen te vissen, op te pakken. Daarbij zouden militairen vanuit helikopters aan boord van de buitenlandse boten mogen gaan.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel